Binnenland

Nacht van hevige rellen in Schilderswijk

02-07-2015 06:05

Met update – Het was wederom een nacht vol grof geweld in de Schilderswijk in Den Haag. Vannacht vonden hier de hevigste rellen plaats sinds het maandag onrustig werd na de veelbesproken dood van de Arubaan Mitch Henriquez.

Woensdagavond was er een demonstratie bij het politiebureau aan De Heemstraat tegen de manier het geweld dat Haagse agenten gebruiken. Dit protest liep al snel uit de hand, waarna de politie het doelwit werd van relschoppers. De agenten werden bekogeld met vuurwerk, flessen en stenen. Ook vielen de relschoppers de Mobiele Eenheid (ME) aan op de hoek van de Hobbemastraat en de Vaillantlaan. De tientallen ME’ers kregen stenen naar hun hoofd gegooid en moesten in hun busjes vluchtten. Later werd de straat schoongeveegd en nam de politie de controle weer over.

Verder werden veel vernielingen aangericht en brandjes gesticht. Winkelruiten werden ingeslagen, pinautomaten bewerkt en een bushokje gesloopt. Ook Theater De Vaillant werd aangevallen. Ruiten en deuren werden vernield en de inboedel van het cultuurcentrum belandde op straat. Buiten riepen meer dan honderd mensen leuzen tegen Joden.

Het duurde tot 4.00 uur voor de rust geheel was teruggekeerd. De chaos op straat is groot: het lag er bezaaid met glas en puin. De ME heeft meerdere charges uitgevoerd en er zijn de nodige mensen opgepakt. Hoeveel het er precies zijn is nog onduidelijk. De politie kwam gedurende de nacht met een tussenstand van zestien arrestaties.

Bij het politiebureau aan de De Heemstraat waren maandagavond ook al rellen uitgebroken. In de nacht van dinsdag op woensdag was het eveneens onrustig in de Schilderswijk. Enkele tientallen mensen werden opgepakt.

Aanleiding voor het protest is de dood van Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark afgelopen weekeinde. Hij bleek te zijn gestikt door toedoen van de agenten die hem arresteerden. Aanvankelijk werd gesproken van een onwelwording in een politiebusje, maar het Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend dat Henriquez is gestikt door zuurstoftekort. Vijf agenten waren betrokken bij het overmeesteren van de Arubaan. Zij worden nu verdacht van betrokkenheid bij de dood van de man en zijn op non-actief gesteld.

Update 11.12 – PvdA/D66: Rellen zijn onacceptabel

De rellen in de Schilderswijk zijn onacceptabel. Dat vinden Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA) en Magda Berndsen (D66). “Het is rellen om te rellen. Er is een droevig en triest incident geweest, dat door de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie wordt onderzocht”, zegt Marcouch. “Dat onderzoek moet de ruimte hebben. Het is schandalig en respectloos naar de nabestaanden dat mensen misbruik maken van deze emotionele toestand om te plunderen en geweld te plegen.”

Ook Berndsen roept om ruimte voor het onderzoek. “We begrijpen dat de emoties hoog op kunnen lopen, maar de rellen die ook afgelopen nacht weer plaatsvonden zijn onacceptabel. Niemand is gediend bij deze rellen. De nabestaanden niet, de inwoners en ondernemers van de Schilderswijk niet. Het is nu aan de burgemeester van Den Haag om de rust te laten terug keren en aan de politie om op te treden waar nodig.”

Anp/TPO