Buitenland

President Tunesië roept noodtoestand uit

05-07-2015 20:01

Ruim een week na de terreuraanslag in het toeristenoord Sousse heeft de Tunesische president Beji Caïd Essebsi voor een periode van dertig dagen de noodtoestand uitgeroepen. In een toespraak waarschuwde hij dat het land in groot gevaar verkeert.

Door de noodtoestand heeft de regering meer bevoegdheden om naar eigen inzicht de openbare orde te handhaven. Leger en politie kunnen bijvoorbeeld sneller wapens inzetten tegen verdachten van terrorisme. Direct na de aanslag had Tunesië al extra veiligheidsmaatregelen genomen. Bij hotels en aan de stranden werden 1400 extra veiligheidsmedewerkers ingezet.

Vorige week vrijdag pleegde de 24-jarige student Seifeddine Rezgui een aanslag in Sousse, Hij bracht 38 mensen om. Onder hen waren dertig Britten.

Premier Habib Essid zei zondag dat de dader animateur in de toeristensector was. Ook was Rezgui lid van een dansclub.

Rezgui was in Libië tot terrorist opgeleid. De veiligheidsdiensten kregen na de aanslag veel kritiek, omdat de schutter gedurende een half uur vrijwel ongehinderd slachtoffers kon maken, voordat hij door agenten werd gedood. Tot dusver zijn acht mensen opgepakt op verdenking van samenwerking met Rezgui.

De aanslag is een enorme klap voor de economie van het arme Noord-Afrikaanse land, dat al jarenlang een grote werkloosheid kent. Juist de werkloosheid onder relatief goed opgeleide jongeren was een van de redenen dat in december 2010 een opstand tegen de autoritaire president Zine al-Abidine Ben Ali losbarstte. Het was toen de laatste keer dat in het land de noodtoestand werd afgekondigd.

Volgens de nieuwe democratische wetgeving kunnen de parlementsvoorzitter of dertig parlementariërs de noodzaak van een uitzonderingstoestand na dertig dagen aanvechten bij het grondwettelijke hof. Tunesië is echter nog bezig democratische instellingen op te bouwen en het hof is nog niet van de grond gekomen.

Anp