LIVEBLOG: Geen nieuwe ‘megamoskee’ in Gouda

08-07-2015 19:02

Na negen maanden van onzekerheid moet er vanavond een besluit komen over de komst van ‘megamoskee’ en islamitisch centrum El-Wahda op het voormalig kazernecomplex Prins Willem-Alexander in Gouda-Noord, samen met basisschool De Ark en medisch dagverblijf Gemiva. Om die laatste twee draait het: via een ABC-constructie valt of staat de komst van El-Wahda met de toekenning van kredieten voor De Ark en Gemiva. Vorige week bleek dat een meerderheid van de Raad tegen de plannen is, nu ook coalitiepartner VVD twijfels blijft houden. Het blijft echter spannend, met 18 gemeenteraadsleden tegen en 17  voor. 

El-Wahda te groot

De plannen wijzigden meer dan eens, de buurt werd daarover veelal in het ongewisse gelaten. De megamoskee zal, als het plan doorgang vindt in de gemeenteraad, geen megamoskee worden maar is met plek voor (zoals het er nu uitziet) zo’n 1200 mensen nog steeds te groot naar de zin van actievoerende buurtbewoners.

Wantrouwen jegens gemeentebestuur

Er is groot wantrouwen richting het college (PvdA, D66, GroenLinks, Gouda Positief en VVD), dat wordt verweten haar zinnen op het islamitisch centrum te hebben gezet en hier niet van te willen wijken. De ogen zijn nu gericht op coalitiepartner VVD, die dus twijfels heeft. Gaat ze vandaag ook definitief, en niet in lijn met de rest van het college, tegenstemmen?

Er moet vandaag een besluit komen, anders verkoopt het Rijksvastgoedbedrijf de voormalige kazerne op de vrije markt. De kans bestaat dan dat El-Wahda alsnog het terrein koopt, mits ze genoeg geld heeft.

LIVEBLOG vanuit Huis van de Stad in Gouda

19.27 uur: 17 stemmen voor, 18 tegen. Opnieuw niet aanvaard. Beide kredieten niet verstrekt. Dat betekent dat de drie partijen niet samen gehuisvest kunnen worden op het PWA-terrein. Plan gaat NIET door. Verkoop komt nu in handen van het Rijk en gaat de vrije markt op.

19.27 uur: Zelfde stemming, nu als onderwerp Gemiva.

19.26 uur: 17 stemmen voor, 18 tegen. Niet aanvaard.

19.25 uur: Er gaat gestemd worden: eerste stemming is voor De Ark – voorstel voor krediet huisvesting De Ark op PWA-kazerne.

19.24 uur: Johan Weeber (Gouda Positief): “We willen polarisatie tegengaan. Als dit plan er niet komt, moge God en Allah ons dan behoeden voor de gevolgen.”

19.23 uur: Huibert van Rossem (CDA) geeft aan tegen te zijn, Michel Klijmij van der Laan (Groenlinks) is voor. Als er een tegen komt, hoopt Klijmij van der Laan op verkoop op de vrije markt.

19.20 uur: Luid applaus voor Krins. Suijker wordt ‘uitgehoest’ door toeschouwers: ze proberen haar te overstemmen. Jan de Koning (GemeenteBelangen) vindt het ‘niet getuigen van respect voor de voorzitter’ dat Suijker gewoon hervat. Burgemeester maant toeschouwers niet afkeur te tonen/te applaudisseren.

19.17 uur: Egbert-Jan Kuijlaars (D66) spreekt nu stemverklaring uit. Marion Suijker (PvdA) doet hetzelfde. Beiden worden door burgemeester gemaand het kort te houden. Beiden willen een punt maken, Theo Krins (ChristenUnie) zegt: ‘we herhalen nu het debat’. Burgemeester beaamt dit.

19.15 uur: Hele raad is compleet vanavond

19.13 uur: Massrour (PvdA):”Er is nooit beïnvloeding geweest door mijn broer. Ik ben een zelfbewuste Goudse studente. Mijn onafhankelijke beoordelingsvermogen is nooit in het geding geweest. Stemmen is mijn wettelijk recht als gekozen volksvertegenwoordiger.”

19.11 uur: “Ik heb mijn huidige baan niet aan deze PvdA-kwestie te danken”, aldus Khalid Tatou (PvdA). “Ik ben gekozen vertegenwoordiger (…) en mag mijn stem uitbrengen.”

19.10 uur: Hebben raadsleden Tatou en Massrour te grote betrokkenheid met deze kwestie en mogen/kunnen zij wel stemmen? Dat is aan hen, aldus de burgemeester.

19.09 uur: “Tegenstellingen zullen blijven onder de raadsleden maar deze zullen ook weer overbrugd worden”, aldus Schoenmaker.

19.06 uur: Burgemeester Schoenmaker: “Veel negatieve reacties ervoeren zowel voor- als tegenstanders. Mensen werden in een hokje geplaatst. Maar ronduit onaanvaardbaar waren gemaskerde mannen die de PWA bezetten en zeiden ‘voorstanders een huisbezoek te willen brengen’. Ik veroordeel dit in de scherpste bewoordingen.”

19.05 uur: Burgemeester Schoenmaker: “Er is veel gediscussieerd over herbestemming PWA-kazerne, tot in de Tweede Kamer aan toe. Het is goed dat er vanavond duidelijkheid komt.”

19.03 uur: De raadsvergadering is geopend.