Buitenland

Oprichter Schotse courant ontslagen door die courant wegens verdedigen VvMU

11-07-2015 16:31

Ook in Schotland lezen ze kennelijk de Volkskrant-Ombudsvrouw: de oprichter van de Schotse kwaliteitscourant West Highland Free Press is door zijn eigen krant ontslagen als columnist omdat hij het had gewaagd een collega-columnist, die kritisch over de islam had geschreven, te verdedigen.

Brian Wilson, oud Labour Party member of parliament van het Verenigd Koninkrijk, werd op staande voet ontslagen na publicatie van zijn column.

In die column nam Wilson het op voor columnist Donald Macleod. Laatstgenoemde schreef in een column eind mei het volgende over de islam in Groot-Britannië (vrij vertaald):

 

“Veel generaties van Britse moslims hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan de Britse maatschappij. En velen van hen zijn zeer zeker bereid te luisteren naar wat christenen geloven.

Maar wanneer minderheden meerderheden worden, veranderen zaken. Als het gaat om islamitische dominantie in Groot-Brtiannië, zullen onze vriendelijke islamitische winkeliers weinig andere opties hebben dan de (moslim)radicalen te volgen.”

 

Dat mocht dus niet van de hoofdredactie (waarschijnlijk veel te kwetsend voor moslims): Macleod nam uiteindelijk ontslag als columnist omdat hij nog langer bijdragen niet meer zinvol vond na alle heisa die er over was ontstaan.

Wilson schreef vervolgens in zijn eigen column dat Macleod juist ‘erudiete, intellectueel uitdagende en prachtige columns schrijft’.

Over de gewraakte column schreef Wilson:

 

“Macleod stelt juist zo breed mogelijk vragen over de invloed van de islam in Europa, inclusief de implicaties voor democratie en vrijheid.

“Wat hij benoemt is exact wat er gebeurde in Algerije tussen de vierde en zevende eeuw, van Augustinus naar Mohamed, dus als het gaat om hedendaagse kwesties maakt hij juist gebruik van de rijkwijdte van de geschiedenis.”

 

Ook dat mocht dus niet van de hoofdredactie (waarschijnlijk veel te kwetsend voor moslims). Wilson werd vervolgens vanwege zijn vrije mening, die hij had geuit in notabene een column, ontslagen.

Zelf noem Wilson zijn ontslag ‘zielig’. “Het is stom gezien het onderwerp, het is stom vanwege journalistieke principes. Zodra je een column publiceert wordt die column eigendom van de krant, niet van de columnist”, zo laat hij aan de Telegraph weten.