Weten & Tech

Steeds meer waarschuwingen voor lekke Flash Player

14-07-2015 12:10

Er komen steeds meer waarschuwingen tegen het gebruik van Flash. Het veelbekritiseerde platform om ondermeer filmpjes en animaties te tonen kreeg een nieuwe tegenslag te verduren toen afgelopen week een gapend beveiligingsgat aan het licht kwam. Hoewel Adobe snel met een oplossing voor het probleem kwam, plagen nu twee nieuw ontdekte lekken de Flash Player, waarop Firefox voorlopig alle versies van Adobe Flash blokkeert. De fabrikant zelf werkt inmiddels aan een nieuwe patch.

De lekken komen aan het licht na een hack van het Italiaanse ‘beveiligingsbedrijf’ HackTeam, dat surveillancesoftware verkocht. Daarvoor ging het omstreden bedrijf actief op zoek naar lekken, om die vervolgens te kunnen misbruiken ten behoeve van hun klanten, onder wie veel dictatoriale regimes.

Einde van Flash

De dramatische manier van aankondigen van de blokkade doet vermoeden dat Firefox helemaal de handdoek in de ring gooit met betrekking tot Flash. Volgens Mark Schmidt van Firefox support wordt de blokkade echter wel gewoon opgeheven zodra de lekken zijn gedicht, zo weet Gizmodo.

Dit betekent niet dat de problemen voor Adobe dan voorbij zijn, Alex Stamos, de beveiligingsbaas bij Facebook, is Flash liever kwijt dan rijk. Hij tweette dat het tijd wordt om afscheid te nemen van het systeem, en hij roept Adobe op om met een einddatum voor Flash Player te komen, waarop de ondersteuning dan gestaakt zou moeten worden.