Binnenland

Tsunami van protestmailtjes tegen zwanendriften (lees: brute dierenmishandeling) overspoelt Sharon Dijksma (PvdA)

14-07-2015 17:09

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft al bijna negenduizend protestmailtjes tegen het fenomeen zwanendriften ontvangen. En het aantal mails loopt nog op. De mailactie is opgezet door het platform stophetzwanendriften.nl en is een reactie op de uitzending van EenVandaag van zaterdag 11 juli. In de uitzending is te zien hoe de zwanendrifters gewoon doorgaan met illegaal vangen van wilde zwanen waarbij de politie niet of nauwelijks optreedt. De uitzending is hier terug te zien.

Inmiddels is een drietal zwanendrifters, die ook als muskusrattenvangers werkzaam zijn, de wacht aangezegd. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, waar de drie zwanendrifters als muskusrattenvanger werken, trekt per direct de toestemming in die de zwanendrifters blijkbaar hadden om naast muskusratten vangen, ook zwanen te vangen in tijd en met middelen van het Hoogheemraadschap.

De PVV, de SP en de Partij voor de Dieren hebben inmiddels een hele reeks kamervragen gesteld en eisen dat de staatssecretaris per onmiddellijk een einde maakt aan het zwanendriften. De PvdA steunt de oproep voor een onmiddellijk verbod.

Burgemeester Tjerk Bruinsma (PvdA) van Krimpenerwaard, waar de gruwelijke mishandelingen plaats vinden, is echter van mening dat het allemaal niet zo veel voorstelt. Via Twitter liet de burgervader eerder al weten de beelden van dierenmishandeling, mensenmishandeling, intimidatie en bedreiging ‘niet zo sterk’ te vinden.