Binnenland

Schietende agent twee jaar de cel in

17-07-2015 14:00

Met updates – Een dertigjarige politieagent uit Kerkrade is vrijdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag. De rechtbank veroordeelde de agent ook tot het betalen van 750 euro voor de kapot geschoten kleding en 3500 euro smartengeld. Op 22 augustus 2013 schoot de agent als lid van een arrestatieteam op iemand die met zijn auto op agenten inreed. Niet de bestuurder, maar de bijrijder raakte daardoor gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden gevraagd om de agent vrij te spreken.

Het incident gebeurde op de parkeerplaats van coffeeshop Brothers in Heerlen. De bestuurder moest worden gearresteerd omdat hij de nacht daarvoor een ramkraak zou hebben gepleegd in Simpelveld. Bovendien had de verdachte nog een jaar gevangenisstraf tegoed, aldus de advocaat van de agent. Bij de poging de bestuurder te arresteren probeerde deze weg te rijden. De agent voelde zich daardoor naar eigen zeggen bedreigd en schoot op de bestuurder.

Volgens de rechtbank is er echter geen sprake van noodweer en ging van de relatief langzaam rijdende auto geen gevaar uit voor de agent, die naast het portier van de bijrijder stond toen hij schoot. Volgens de rechtbank heeft de agent buitenproportioneel en ondoordacht gehandeld. De kogel had volgens de chirurg de dood van het slachtoffer kunnen betekenen, als het projectiel een centimeter meer naar rechts was binnengetreden.

Justitie had de zaak eerst geseponeerd en het slachtoffer stapte naar het gerechtshof in Den Bosch om vervolging af te dwingen. Het hof oordeelde in december dat de agent toch moest worden vervolgd.

Update 16.25 – OM gaat in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep aangetekend tegen de straf voor de schietende agent. Volgens justitie handelde de agent uit noodweer.

Update 16.10 – VVD: Verschil tussen eis en uitspraak roept vragen op

Als een agent in zijn werk geweld heeft gebruikt, moet hij daarna zo snel mogelijk weten waar hij aan toe is. Dat zegt Ockje Tellegen van de VVD tegen het ANP naar aanleiding van de veroordeling. Het verschil tussen de eis en de uitspraak ‘roept vragen op’ volgens de liberale.

 

“We verwachten allemaal dat een agent ons beschermt in een bedreigende situatie. Maar de samenleving is meteen erg kritisch op hoe hij of zij dat doet. Een incident moet altijd worden beoordeeld op rechtmatigheid, maar er moet geen sfeer ontstaan waarin een agent het eigenlijk nooit meer goed kan doen.”

 

Lees ook

Uitspraak van de rechtbank