Buitenland

ISIS-leider Baghdadi wil geen onthoofdingsfilmpjes meer

18-07-2015 14:46

De leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, heeft een verbod op onthoofdingsfilmpjes ingesteld. Het verbod geldt voor het tonen van volledige onthoofdingen in executiefilmpjes en andere video’s van ‘wrede acties’. Dat meldde het Syrische persbureau ARA zaterdag op basis van IS-media.

Kinderen kunnen er bang van worden

In een brief die hij schrijft aan de media van de terreurbeweging stelt hij dat sommige moslims gruwen van de beelden. Ook zouden hun kinderen er bang van kunnen worden.

De filmpjes zijn internationaal juist een symbool geworden van de terreurorganisatie, door de gruwelijkheden die op een professionele manier in beeld worden gebracht. Het verbod op verspreiding is niet door iedereen van harte genomen, schrijft ARA. Sommige strijders kunnen zich erin vinden, maar anderen vinden de video’s juist nodig voor intimidatie van vijanden.

Het verbod houdt overigens niet in dat er geen video’s meer vervaardigd mogen worden. Het gaat om het volledige proces van de onthoofding: de eerste snede en het plaatsen van het losse hoofd op het lichaam mogen van Baghdadi nog wel getoond worden.

‘Hij heeft barbarisme al gerechtvaardigd’

De Syrische politicus en advocaat Ferid Hisso stelt dat het verbod weinig uit zal maken, zo weet ANP. “In plaats van het verbieden van de video’s, kan Baghdadi beter de misdaden verbieden die achter de schermen plaatsvinden. Maar hij heeft het barbarisme van zijn volgers al gerechtvaardigd”, aldus Hisso.

(TPO/ANP)