Binnenland

Klachtentsunami over christenen intimiderende moslims in asielzoekerscentra

22-07-2015 13:21

Steeds meer christenen in asielzoekerscentra klagen over intimidatie en geweld door islamitische asielzoekers. De moslims nemen in sommige centra gedeelde ruimtes in beslag om te kunnen bidden, kloppen om half zes ‘s ochtends op de deuren om ‘op te roepen tot gebed’ of nemen tijdens de ramadan de hele nacht de keuken in beslag. Dit blijkt uit gesprekken tussen Syrische christelijke asielzoekers en NRC Handelsblad.

De zaak is voor de christelijke asielzoekers zo initimiderend dat ze alleen anoniem wilden praten. Ook durven ze niets tegen de leiding van de asielzoekerscentra te zeggen uit angst voor represailles.

De spanningen tussen christenen en moslims in asielzoekerscentra zijn al langer bekend. Onlangs nog brak in een asielzoekerscentrum te Dronten een massale vechtpartij uit tussen Syrische moslims en Eritrese christenen. De SyriĆ«rs schreeuwden daarbij herhaaldelijk ‘Allah Akhbar!’.

Staatssecretaris van justitie Dijckhoff (VVD) gaf onlangs nog antwoord op Kamervragen over de situatie in de asielzoekerscentra. Volgens Dijckhoff ‘klopt het beeld niet met de feiten’ en ‘zijn de verschillen in religieuze opvattingen meestal niet de oorzaak van de conflicten’.

De Kamervragen werden gesteld nadat onderstaand filmpje opdook. In het filmpje is onder andere te zien hoe in een asielzoekerscentrum te Gilze moslims de gezamenlijke keuken in gebruik nemen als gebedsruimte.

Het COA zegt van niets te weten. Ook zegt het COA ‘geen klachten te hebben gekregen van christelijke asielzoekers in Gilze’.