Buitenland

President Beieren: ‘Verdubbeling budget voor opvang asielzoekers noodzakelijk’

26-07-2015 16:14

De minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, Horst Seehofer (CSU), heeft zondag in Die Welt am Sontag laten weten dat Beieren veel meer overheidssubsidie nodig heeft om de enorme toestroom aan vluchtelingen in Duitsland het hoofd te kunnen bieden.

Berlijn heeft weliswaar beloofd een miljard euro per jaar per deelstaat uit te keren voor vluchtelingenopvang maar volgens Seehofer is dat bij lange na niet voldoende. “We hebben een enorme verhoging van de budgetten nodig, de federale regering zal echt meer moeten doen dan ze tot nu toe deed”, aldus Seehofer.

Volgens Seehofer is “voor de komende jaren minstens een verdubbeling van het budget noodzakelijk want Beieren zit aan de grenzen van zijn mogelijkheden als het om de opvang van vluchtelingen gaat”.

Ook wil Seehofer strengere regels voor asielzoekers om misbruik van asielmogelijkheden te voorkomen. Seehofer is daarom voorstander van het “snel deporteren van vluchtelingen uit Balkanlanden waar het inmiddels veilig genoeg is om te wonen”.

Tevens wil hij de hoogte van uitkeringen voor asielzoekers uit ‘veilige landen’ terugschroeven.

Daarmee maakt de president van Beieren zich niet bepaald geliefd in linkse kringen. De Duitse minister van migratie, Aydan Ozoguz (SPD, de Duitse PvdA), beschuldigt Seehofer van het “bedrijven van goedkope propaganda op kosten van mensen die het het zwaarst hebben”.

De uitspraken van Seehofer komen op een moment dat de vluchtelingenproblematiek in Duitsland pijnlijk zichtbaar begint te worden.

Op sommige plekken in Duitsland worden, onder andere door het Rode Kruis, tentenkampen opgericht om asielzoekers te kunnen huisvesten omdat er geen ruimte meer beschikbaar is in bestaande asielzoekerscentra.

Verwacht wordt dat in 2015 zeker 400.000 vluchtelingen bij Duitsland zullen aankloppen voor opvang. In 2014 waren dat er nog 200.000. De meesten zijn afkomstig uit Kosovo, Albanië, Servië, Syrië, Irak en Afghanistan.

Ook de haat tegen vluchtelingen lijkt de afgelopen tijd flink toegenomen in Duitsland. Onlangs nog werden Syrische vluchtelingen door Duitse autochtonen in elkaar geslagen, waarchijnlijk vanwege hun afkomst, en het aantal demonstraties, met vaak schermutselingen als gevolg, tussen linkse voorstanders en rechtse tegenstanders van het Duitse asielbeleid neemt toe.

Voor het Duitse weekblad Der Spiegel is de toename van buitenlanderhaat een reden om uit te pakken met een cover waarop staat te lezen: ‘Vreemdelingenhaat vergiftigt Duitsland’.

In deze editie van Der Spiegel staan onder andere screenshots van racistische en xenofobe (Duitse) comments op Facebook afgedrukt.