Buitenland

Hopmannen Amerikaanse padvinderij mogen eindelijk homo zijn

27-07-2015 14:50

Het duurde een kleine 105 jaar maar eindelijk mogen homoseksuelen nu ook hopman of akela worden bij de Boy Scouts of America, één van de bekendste en grootste scoutingorganisaties in de Verenigde Staten.

Het voorstel om homosekuele scoutingleiders toe te staan werd onlangs unaniem aangenomen door de scoutingorganisatie.

In 2013 werd er door de Boy Scouts of America al een einde gemaakt aan het verbod op homoseksuele scoutingjeugdleden.

Ondanks het feit dat er nog steeds grote aantallen conservatieven binnen deze van oorsprong Texaanse scoutinorganisatie zijn, is het verbieden van homosekesuelen volgens opperhopman Robert Gates, voormalig minister van defensie, “niet meer van deze tijd”.

De conservatief christelijke jongerenorganisatie Tail Life (een soort christelijke scouting) noemt het besluit om homoseksuele scoutingleiders toe te laten een “belediging voor de christelijke moraal”.

Het is overigens niet zo dat homoseksuelen nu automatisch scoutingleider kunnen worden: het is weliswaar niet langer officieel verboden maar lokale afdelingen mogen nog altijd hun eigen afweging maken als het gaat om homoseksualiteit. Alleen het verbieden van homoseksuelen is juridisch niet meer mogelijk.

“Onze plicht tegenover God en de religieuze rechten van lokale afdelingen kunnen niet zomaar opzij worden geschoven”, laat een woordvoerder van de scoutingorganisatie weten.

De Boy Scouts of Ameria heeft zo’n 2,5 miljoen actieve leden tussen de 7 en 21 jaar oud en bijna een miljoen vrijwilligers.

Foto: een willekeurige eaglescout (niet perse homoseksueel).