Buitenland

Tien Geboden bij Capitool Oklahoma moeten weg zegt Amerikaans Hooggerechtshof

28-07-2015 09:46

Een bijna twee meter hoog stanbeeld met daarop de Bijbelse Tien Geboden mag niet langer op overheidsgrond bij het Capitool van Oklahoma staan.

Volgens het Hof is het ‘plaatsen van religieuze uitingen op of in staatseigendommen in strijd met de grondwet’.

Eerder dit jaar oordeelde een rechter nog dat de Tien Geboden ‘niet kwetsend zijn voor atheisten’ en dat het ‘geen religieuze uiting is maar een monument ter herinnering aan een historische gebeurtenis’. Het standbeeld hoefde niet te worden verwijderd.

De plaatselijke Satanskerk en een lokale afdeling van Het Vliegende Spaghettimonster dienden vervolgens ook een aanvraag in om een standbeeld ‘ter herinnering aan een historische gebeurtenis’ bij het Capitool te mogen plaatsen.

Later oordeelde een rechter dat het in dit geval wel om een religieuze uiting gaat. Dit is nu bevestigd door het Hof.

De plaatsing van de Tien Geboden in 2012, betaald door particulieren, heeft voor een hoop ophef gezorgd in Oklahoma.

Sommige republikeinse politici hebben gedreigd wetten te zullen aanpassen of amendementen aan de grondwet toe te voegen om het standbeeld alsnog te kunnen behouden.

Een standbeeld voor de satanskerk is inmiddels onthuld in Detroit. De satanskerk wil het beeld nu bij het Capitool van Arkansas plaatsen. In deze staat is een wet van kracht die het mogelijk maakt de Tien Geboden ‘als religieus monument’ op staatsgrond te plaatsen.