Buitenland

Wéér bestorming van Kanaaltunnel

29-07-2015 10:26

Migranten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in het Franse Calais opnieuw massaal geprobeerd om in de Kanaaltunnel te komen. Volgens Franse media viel daardoor een dode. Een vluchteling uit Sudan werd aangereden door een vrachtwagen.

Volgens de politie probeerden dit keer zo’n 1500 migranten in de tunnel te komen om zodoende Groot-Brittannië te bereiken.

In de nacht van maandag op dinsdag probeerden tijdens een bestorming zo’n 2200 vluchtelingen in de tunnel te komen. Dat was het grootste aantal in de afgelopen tweeëneenhalve maand.

Sinds begin juni zijn negen asielzoekers omgekomen in en rond Calais.

De Britse regering heeft 7 miljoen pond (9,8 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor het aanscherpen van de beveiliging van de Kanaaltunnel.

Dat heeft minister Theresa May van Binnenlandse Zaken gezegd na overleg met Britse en Franse regeringslieden.

Het geld moet worden gestoken in beveiliging aan de Franse kant van de tunnel. Veel migranten proberen daar de tunnel in te komen om een beter bestaan te zoeken in Groot-Brittannië.

De Britten en Fransen willen samenwerken om een eind te maken aan het migrantenprobleem. De Franse autoriteiten zouden al veiligheidsmaatregelen hebben genomen bij Calais.

Eurotunnel verwijt de Franse autoriteiten al lange tijd te weinig te doen om de migranten bij de tunnel weg te houden.

De onderneming eist 9,8 miljoen van de Britse en Franse regering voor misgelopen inkomsten.

Anp/Tpo