Buitenland

Kans dat gevonden vliegtuigwrakstuk onderdeel is van MH370 steeds groter

30-07-2015 10:47

 

Update: het nummer dat op het wrakstuk is ontdekt (nummer 657BB) komt overeen met het nummer voor een ‘flaperon leading edge panel’ in de onderhoudsdocumenten van Boeing 777.

Het begint er steeds meer op te lijken dat het woensdag op het Franse eiland Réunion, voor de oostkust van Afrika, aangespoelde wrakstuk inderdaad onderdeel is van een Boeing 777.

Lokale media citeren onofficiële bronnen, afkomstig uit militaire en civiele luchtvaartkringen die zeggen dat het ‘voor 99,9 procent zeker is dat het wrakstuk afkomstig is van een Boeing 777’. Dit meldt The Guardian die inmiddels weer hun befaamde MH370 liveblog hebben geopend.

Als het inderdaad gaat om een Boeing 777 dan betreft het vrijwel zeker vlucht MH370, aangezien er geen andere 777’s zijn gecrahst in de buurt de afgelopen jaren.

Ook is er in de buurt waar het wrakstuk aanspoelde een zwaar beschadige, lege, koffer gevonden. De koffer ziet er echter niet uit alsof het waterschade heeft, dus vooralsnog gaan lokale autoriteiten uit van toeval.

Warren Truss, vicepremier van Australië wat nog altijd het zoekteam in de Indische oceaan leidt, heeft inmiddels een persconferentie gegeven over de ontwikkelingen.

Daarin stelt hij dat alle mogelijkheden worden opengehouden maar dat de vondst van dit wrakstuk ‘als een belangrijke aanwijzing’ wordt beschouwd.

Ook zei Truss dat op het wrakstuk een nummer is ontdekt, BB670 (andere betrokkenen spreken over 657-BB). Dit is waarschijnlijk geen serienummer maar een onderhoudsnummer. Uiteraard kan aan de hand van dit nummer het wrakstuk makkelijker worden geïdentificeerd.

Enkele onderdelen van het wrakstuk zijn inmiddels naar Frankrijk gestuurd voor verder onderzoek. Ter plaatse zijn Maleisische en Franse luchtvaartexperts die het onderzoek leiden.

De Britse premier David Cameron is onderweg naar Maleisië vanwege een eerder gepland bezoek aan Zuid-Oost Azië. Verwacht wordt dat Cameron de focus nu zal leggen op de mogelijke vondst van MH370-wrakstukken.

Britse overheidsbronnen laten aan The Guardian weten dat men inmiddels werkt aan een scenario waarin er vanuit wordt gegaan dat het wrakstuk inderdaad van de MH370 is.