Buitenland

Zes deelnemers Gay Pride Jeruzalem neergestoken

30-07-2015 18:16

In ieder geval zes deelnemers van de jaarlijkse Gay Pride Israël in Jeruzalem zijn neergestoken. Eerder sprak men al over ten minste vier gewonden. Twee van de zes zouden er slecht aan toe zijn. De politie hield een Israëlische orthodoxe Jood aan als verdachte van de steekpartij, zo maakte een woordvoerster bekend. De man zou dezelfde zijn als degene die tien jaar geleden ook op deelnemers aan de Gay Pride instak, zo meldt de BBC op gezag van de politie.

Het is niet duidelijk hoe ernstig de rest van de verwondingen zijn. De optocht door de Israëlische stad is onderwerp van heftige discussies tussen de ultra-orthodoxe Joodse minderheid, fel tegenstander van openlijke homoseksualiteit, en het progressievere deel van de bevolking.

“Onze strijd voor gelijkheid wordt alleen maar feller door dit soort incidenten”, aldus een woordvoerder van een organisatie voor homorechten. De mars ging na het incident dan ook gewoon door.

Aanvallen

Tien jaar geleden werd ook een Gay Pride parade aangevallen. De messentrekker, Yishai Shlissel, werd destijds tot 12 jaar cel veroordeeld, hetgeen later werd omgezet in 10 jaar. Shlissel kwam onlangs vrij en viel dus vrijwel direct weer een Pride parade aan.

(TPO/ANP)