Buitenland

VN betaalden half miljard aan Russisch bedrijf met ‘cultuur van seksueel misbruik’

30-07-2015 16:48

De Verenigde Naties hebben een half miljard dollar betaald aan een gecontracteerd Russisch luchtvaartbedrijf waarvan ze wisten dat er een ‘cultuur van seksueel misbruik en uitbuiting’ bestond.

Een geheim intern rapport, met daarin de bewijzen van een verkracht tienermeisje dat gemarteld werd met brandende sigaretten (‘er werd een brandede sigaret in ahar anus gestoken en ze werd meerdere malen in haar vagina getrapt’, aldus hetrapport) in een helikopterbasis van luchtvaartmaatschappij UTair in Congo, ging rond in de hoogste regionen van de Verenigde Naties.

Dit blijkt uit gelekte geheime rapporten in handen van The Guardian.

Ondanks de belofte de samenwerking met het bedrijf te beïndigen werd de conracten alsnog verlengd, mits het bedrijf de manschappen beter zou trainen om misbruik in de toekomst te voorkomen. Een internationale waarnemer zou er op toezien dat nieuwe regels werden nageleefd.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft onlangs nog fel uitgehaald tegen praktijken van seksueel misbruik en uitbuiting. Volgens de secretaris-generaal hanteren de VN een ‘zero tolerance‘ beleid tegen bedrijven waar misbruik voorkomt.

Het wordt nu een hele klus voor Ban Ki-moon om de wereld uit te leggen hoe het kan dat de VN tóch zaken is blijven doen met UTair, ook al was iedereen bij de VN op de hoogte van het misbruik.