Binnenland

Beroepsactivist Frank van der Linde daagt Justitie om nekklem

31-07-2015 11:06

Beroepsactivist Frank van der Linde spant een kort geding aan tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij wil dat de politie onmiddellijk stopt met het gebruik van de nekklem. De wurggreep werd vorige maand Mitch Henriquez fataal. Of de nekklem nog langer moet worden gebruikt, wordt naar aanleiding van het overlijden van Henriquez onderzocht door de Inspectie Veiligheid en Justitie. Verwacht wordt dat dit onderzoek in 2016 gereed is. In de tussentijd wordt de nekklem niet verboden, zo liet het ministerie begin deze maand weten.

Van der Linde zegt de nekklem aan den lijve te hebben ondervonden:

 

“Er zijn nu genoeg dodelijke slachtoffers gevallen door de nekklem. Zelfs de NYPD in New York gebruikt de nekklem niet meer. De overheid kiest voor de keiharde repressie van activisten. Ik loop daardoor bovengemiddeld risico om slachtoffer te worden van een nekklem. Ik ben al bijna een keer gewurgd door een nekklem namelijk tijdens mijn arrestatie in september 2014 na de verstoring van een pro-Israël event.”

 

De advocaat van Van der Linde, Willem Jebbink:

 

“Het is onbegrijpelijk dat het ministerie zo luchtig het onderzoek afwacht. Een nekklem is precies de techniek die moet worden toegepast als je iemand wilt wurgen. De luchtpijp wordt dichtgeknepen. De dood van Mitch Henriquez toont aan hoe enorm gevaarlijk dit middel is. Wat moet een onderzoek daar nog aan toevoegen?’ De politie heeft meer dan genoeg andere geweldmiddelen om arrestanten naar een bureau over te brengen. Handboeien, wapenstok, pepperspray, noem maar op. Gebruik van een nekklem valt zonder meer in de categorie onmenselijke behandeling. Het Europees mensrechtenverdrag draagt Nederland op burgers daartegen te beschermen.”

 

Het kort geding wordt op woensdag 9 september 2015 om 9.00 uur behandeld door de rechtbank in Den Haag.