Buitenland

Nieuw ebola-vaccin ‘100 procent’ effectief

31-07-2015 14:07

Het ebola-vaccin dat de afgelopen maanden in het West-Afrikaanse land Guinee is getest op 4000 mensen, is zeer effectief, maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekend.

Het gaat om een voorlopige conclusie, want de tests zijn nog niet afgerond, die wordt gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.

Het vaccin is tot nu toe 100 procent effectief, maar er is meer onderzoek nodig om erachter te komen of het afdoende is om hele samenlevingen te beschermen.

De 4000 vrijwilligers waarop het vaccin VSV-EBOV sinds maart is getest, komen uit de directe omgeving van 100 ebola-patiënten. Het gaat dan om onder meer familieleden, buren en collega’s.

Inmiddels is besloten iedereen die het risico loopt besmet te worden het vaccin toe te dienen.

Omdat het vaccin tot nu toe veilig is gebleken, worden ook kinderen tussen de dertien en zeventien jaar aan de proef toegevoegd en mogelijk ook jongere kinderen, van zes tot twaalf jaar oud, aldus de WHO.

Inmiddels worden ook hulpverleners ingeënt, onder wie medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG).

De test wordt gedaan in een zogenoemde ringvaccinatie, waarbij de kring rond een patiënt wordt ingeënt. Op deze manier zijn in de jaren tachtig ook de pokken aangepakt.

Het vaccin is ontwikkeld in Canada en uitgegeven aan de Amerikaanse farmaceut Merck, die het samen met biotechnologieconcern New Link Genetics verder ontwikkelde. Merck is ook verantwoordelijk voor het produceren en verspreiden van de entstof.

Onder meer de regeringen van Canada en de Verenigde Staten hebben betaald voor de ontwikkeling van het vaccin.

 

Anp