Buitenland

#OPHEF! Duitsland over aanklacht tegen Netzpolitik.org: ‘Kom niet aan persvrijheid!’

02-08-2015 12:47

Ophef in Duitsland. De baas van het Openbaar Ministerie, Harald Range, krijgt ladingen kritiek over zich heen. Range wil de nieuws-website Netzpolitik.org vervolgen wegens ‘landverraad’.

De journalisten van het blog, die notabene deze maand een prestigieuze onderscheiding krijgen voor hun werk, zouden staatsgeheimen openbaar hebben gemaakt. Zij publiceerden interne documenten die duidelijk maken op welke schaal de Duitse veiligheidsdiensten de activiteiten van burgers op het internet natrekken.

Herinnering aan Hitler

In Duitsland, waar de herinnering aan de dictaturen van Hitler en de communisten levend worden gehouden, bestaat onder de bevolking grote scepsis over observaties door de geheime diensten.

Aanklager Range is inmiddels teruggefloten door de minister van Justitie Heiko Maas (SPD). Die zegt eraan te twijfelen dat de online-journalisten de bedoeling hebben met hun publicatie het landsbelang te schaden. Bovendien is niet duidelijk of de publicaties daadwerkelijk staatsgeheim betreffen, zei Maas.

Persvrijheid

Volgens de minister is de persvrijheid in het geding. De bekritiseerde Harald Range kon weinig anders dan het onderzoek ‘tijdelijk’ stop te zetten.

Spiegel-affaire

Het is voor het eerst sinds de beruchte ‘Spiegel-affaire’ uit 1962, toen Franz Johann Strauss, de dinosaurus van de Beierse katholieke CSU, het opnam tegen Rudolf Augstein van het weekblad Der Spiegel, dat een journalistiek medium van ‘Landesverrat‘ wordt beschuldigd.

Augsteins weekblad had destijds geheime defensiestukken gepubliceerd en de desbetreffende redacteuren warden gearresteerd. Strauss, toenmalig  minister van Defensie, verloor die titanenstrijd overigens en de affaire liet een dikke smet achter op z’n politieke loopbaan.

Demonstraties tegen OM

De huidige rel wordt door de Duitse media breed uitgemeten. Samen met politici van zowel de coalitiepartijen CDU/CSU en SPD als die van de oppositie eisen commentatoren het aftreden van Harald Range.In Berlijn gingen zaterdag honderden mensen de straat op om te demonstreren voor de persvrijheid en tegen het OM.

Volgens plaatsvervangend SPD-voorzitter Ralf Stegner is het OM ‘de doelstelling van haar taakstelling volledig uit het oog verloren’, aldus Spiegel Online.

‘Strijd tegen terrorisme’

Maar de chef van de veiligheidsdiensten, Hans-Georg Maassen, verdedigt het besluit om Netzpolitik.org aan te klagen. ‘Om de stijd tegen terrorisme en extremisme te kunnen voeren is het noodzakelijk dat wij ons verzetten tegen de openbaar making van als vertrouwelijk of geheim ingeschaalde documenten,’ zei Maassen tegen Bild am Sonntag.

Het is, volgens Maassen, nu aan justitie om te bepalen wat er verder gaat gebeuren.

Het OM laat inmiddels onderzoeken of de publicaties inderdaad het staatsgeheim schenden. Tot hierover duidelijkheid bestaat ligt het onderzoek stil.