Binnenland

Het alles wat u vandaag moet weten over de ‘ramp’ in Alphen aan den Rijn-topic

04-08-2015 18:41

Een echte ramp werd het niet, dankzij de komkommertijd is er toch al ruim 24 uur sprake van een voortdurende stroom van berichtgeving. Enfin, alles wat u vandaag moet weten over de ramp in Alphen aan den Rijn.

Waarom worden de gebeurtenissen door sommige media een ‘ramp’ genoemd?

Allereerst: dat bekt lekker in de zomer. En het was een gokje: beelden van omdonderende kranen en een tonnen zwaar brugdek bovenop huizen kunnen al gauw leiden tot dood en verderf. Wat ook meespeelt is dat het Leids Universitair Medisch Centrum maandag een ‘Rampenopvangteam’ had ingesteld. Dat werd later afgeschaald, maar het woord ramp was gevallen.

Een hond bleek slachtoffer. Honden zijn lief, daar wil ik alles van weten

Klopt. Het gaat om een husky. Wikipedia zegt:

 

“Een hondenras, behorend tot de pool- en keeshonden van het oertype. Het is een typische sledehond. Wanneer hij kan werken, is hij helemaal in zijn element. Hij is gebouwd om sneeuw en kou te kunnen trotseren, maar kan ook de warmte in de zomer aan, omdat de vacht de warmte reflecteert. Vanwege de atletische bouw van de husky heeft hij veel beweging nodig. Drie keer het blokje rond zal zelden voldoende zijn voor deze hond.”

 

De hond zat in een bench (dat is een kooi) boven één van de getroffen winkels. “Eerst hoorden we hem nog huilen, maar hij heeft het niet gered”, zei de eigenaresse van het verwoeste pand in de Hooftstraat eerder vandaag tegen het ANP. “De slippers van een van de klanten staan nog in de winkel. Het ging allemaal zo snel dat hij ze heeft achtergelaten toen hij vluchtte”, voegde ze daar aan toe.

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur was aanwezig vandaag?

Klopt, samen met burgemeester Liesbeth Spies (CDA) nam de VVD-bewindsman de schade in ogenschouw. Dat zag er zo uit:

Ard van der Steur

Van der Steur sprak met agenten en de brandweer. Hij bedankte hen voor het ‘goede werk’. Volgens zijn woordvoerder wilde de minister ‘graag met eigen ogen zien wat er is gebeurd’. “Hij is ontzettend blij dat er geen doden of zwaargewonden zijn gevallen.”

Hoe zit het met de drie verdachten?

Het Openbaar Ministerie meldde maandag dat het een strafrechtelijk onderzoek was gestart. Ook waren er drie verdachten in beeld die zichzelf bij de politie gemeld hadden. “Zij wilden hun verhaal vertellen”, zei het OM. Vandaag bleek het drietal niet meer verdacht te zijn. Dat zei persofficier van justitie Richard Joesoef Djamil dinsdagmiddag op een persconferentie naar aanleiding van het kraanongeval. Het drietal is niet meer verdacht omdat er geen doden zijn gevallen. Behalve die husky dus.

Hoe zit het met de schade en wie gaat dat betalen?

Dat gaat natuurlijk een getrouwtrek van jewelste worden. Maar mensen die getroffen zijn door het ongeval krijgen vooralsnog ‘noodgeld’ van bouwbedrijf Mourik, dat verantwoordelijk is voor de renovatie van de Julianabrug. Per woning stelt het bedrijf 2000 euro beschikbaar, per winkel 5000 euro. Het geld is bedoeld om de eerste nood te lenigen. Het zou gaan om 14 tot 15 panden.

Maar er moet toch iemand verantwoordelijk zijn?

Het is nog te vroeg om te zeggen wie op moet draaien voor de schade die is ontstaan door het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn. Dat liet het Verbond van Verzekeraars dinsdag weten:

 

“Bij de bouw van de brug zijn drie verschillende partijen betrokken. De opdrachtgever, het bouwbedrijf en onderaannemers. Ergens is iets fout gegaan, zoveel is duidelijk, maar wie die fout gemaakt heeft zal het Openbaar Ministerie moeten onderzoeken. Die partij zal aansprakelijk zijn voor de schade.”

 

Wat vindt het bouwbedrijf er zelf van?

“We hebben geen flauw benul hoe dit heeft kunnen gebeuren”, zei directeur Jaap Kruijt van aannemersbedrijf Mourik uit Groot-Ammers dinsdagmiddag. “We zijn verantwoord bezig geweest met zeer gespecialiseerd bedrijven met jarenlange ervaring in dit soort werk”, aldus de directeur. Hij voegde er aan toe verzekerd te zijn voor calamiteiten als die in Alphen. Ad Kornet, directeur van kraanbedrijf Peinemann dat aan de operatie meewerkte, noemt het ‘verschrikkelijk dat we amateuristisch worden genoemd’. Het bedrijf is volgens hem al jaren deskundig op dit terrein. “We nemen risico’s niet voor lief.” Hij werpt amateurisme verre van zich. “We hebben dit meerdere keren op dezelfde wijze gedaan.”

Hoe nu verder?

Het is komkommertijd, de kwestie gaat derhalve nog wel even rondzingen. Wacht, zag ik daar een poema? Oh nee, het is een aardvarken. Wat lief!