Buitenland

#OPHEF! Belgische staatssecretaris zegt iets kwetsends over asielzoekers

04-08-2015 23:40

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), heeft dinsdag voor #OPHEF! gezorgd door zich op neerbuigende toon uit te laten over asielzoekers in Belgiƫ.

Toen de staatssecretaris door een journalist werd gevraagd of hij wist dat asielzoekers in BelgiĆ« op straat moeten slapen, liet hij weten dat het ‘naief is om te denken dat asielzoekers arm zijn’. Volgens Francken kunnen asielzoekers namelijk “best een hotel betalen”.

“Veel van deze mensen betalen 10.000 euro om hierheen te kunnen reizen. Het is naief om te zeggen dat ze geeneens 50 euro voor een hotelkamer hebben. Het is een karikatuur om ze als volledig berooid te beschouwen”, aldus de staatssecretaris.

Uiteraard werden de opmerkingen van de Vlaming op social media door de moraalridders begroet met de standaard algemene morele verontwaardiging en manische #OPHEF! zoals vrijwel elke keer wanneer iemand iets zegt wat niet mag van de #OPHEF-politie.

Ook de standaard gekwetste reacties van hulporganisaties lieten niet lang op zich wachten. Zo liet een woordvoerster van Vluchtelingenwerk Vlaanderen weten: “Ik denk dat deze opmerkingen cynisch zijn en bovendien volkomen off topic. Het gaat er niet om of deze asielzoekers nog geld op zak hebben, het gaat er om of de overheid voldoende mogelijkheden heeft om deze mensen, die hier nu eenmaal zijn, te ondersteunen.”

Na deze #OPHEF!-komkommerstorm op Twitter werd door het Belgisch journaille nog wel om commentaar gevraagd bij het ministerie maar dat wilde verder niet inhoudelijk reageren.