Buitenland

Jeremy Corbyn wil van Britse Labour-partij extreem-linkse actiepartij maken

11-08-2015 14:38

De Britse Labourpartij kiest de komende maand een nieuwe leider. Ruim aan kop in de peilingen gaat Jeremy Corbyn, die de verkiezingen zelfs in de eerste ronde al zou kunnen winnen. Dat is de nachtmerrie van de partijtop, die vreest dat Labour onder Corbyns leiding een ferme ruk naar links zal maken.

Labourleden mogen vanaf vrijdag stemmen. Ze kunnen behalve voor Corbyn ook kiezen voor Andy Burnham, Yvette Cooper en Liz Kendall. Dat doen ze door de kandidaten in volgorde van voorkeur te plaatsen. In elke stemronde valt de kandidaat met de minste voorkeursstemmen af, totdat iemand meer dan 50 procent van de Labourleden achter zich heeft geschaard.

En volgens de peilingen zou dat Corbyn wel eens in de eerste ronde kunnen lukken. Hij wil naar eigen zeggen van Labour weer “een sociale beweging” maken, wat volgens zijn critici neerkomt op het Labour van vóór Tony Blair.

Corbyn weet zich vooral gesteund door jonge partijleden, die hij de herinvoering van studiefinanciering en fatsoenlijk betaalde stageplekken heeft toegezegd.

De vaart die de voormalige vakbondsman in de peilingen heeft gekregen, goed voor maar liefst 53 procent van de Labourstemmen, heeft de partijbonzen ertoe gebracht een waarschuwing uit te brengen.

Voormalig spindoctor Alastair Campbell schetste dinsdag in een blog een beeld van Labour als ‘tegenpartij’, zonder enige kans om een regering te leiden. “Corbyn zal een leider zijn van uiterst links, voor uiterst links”, oordeelt Campbell.

Labour zou alleen nog een partij zijn “die demonstreert, campagne voert, stakingen steunt, ministers oproept af te treden, aan elk doel geld wil geven, schreeuwt en tiert en met de vinger wijst”.

Ook anderen uit de top van de partij laten zich horen. Voormalige minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson noemde het “waanzin om te flirten met het idee van Corbyn als leider”.

De tegenstanders van de parlementariër uit Islington weten zijn opmars echter niet tot staan te brengen. Juist zijn gewone arbeidersachtergrond lijkt de Labourachterban aan te spreken.

Burnham, die hem met 21 procent van de stemmen in de peilingen nog het dichtst nadert, mist die aansluiting. Hij heeft gestudeerd in Cambridge en is vrijwel zijn hele werkzame leven politicus geweest.

Anp