Binnenland

MH17 – OM onderzoekt mogelijke onderdelen BUK-raket

11-08-2015 13:25

Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 onderzoekt onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van een BUK-raketsysteem. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. De onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een bergingsmissie in Oost-Oekraïne. Dat betekent dat ze al zeker maanden in Nederlands bezit zijn. Het bergingswerk werd eind april afgerond.

De delen zijn van belang voor het strafrechtelijk onderzoek omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van vlucht MH17. Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV). De OVV doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp en het OM naar de schuldigen.

Te vroeg voor conclusies

Het OM laat overigens weten dat nog niet geconcludeerd kan worden dat er een verband is tussen de aangetroffen delen en de crash.

 

“Op dit moment kan niet geconcludeerd worden dat er een causaal verband is tussen de aangetroffen delen en de crash van het toestel van vlucht MH17.”

 

Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord is neergehaald met een BUK-raket wel het meest waarschijnlijk. Maar het is niet het enige scenario waar het OM naar kijkt. Experts zijn nog altijd druk bezig met onderzoek naar alternatieve scenario’s om die te kunnen staven of uit te sluiten.

RTL Nieuws vond begin dit jaar BUK-fragmenten

Begin dit jaar meldde RTL Nieuws op de rampplek BUK-fragmenten te hebben gevonden. Correspondent Jeroen Akkermans heeft vorig jaar november vanaf de rampplek in Oekraïne een aantal fragmenten van het moordwapen voor onderzoek meegenomen. Het materiaal is onderzocht door een onafhankelijk instituut, dat op vertrouwelijke basis onderzoek heeft gedaan.