Buitenland

Zweedse politie: ‘Verdachten steekpartij IKEA Zweden zijn asielzoekers’

11-08-2015 11:36

Update: op een persconferentie bevestigt de politie dat beide verdachten afkomstig zijn uit Eritrea en in hetzelfde asielzoekerscentrum wonen.

Verder werd tijdens de persconferentie verteld dat er “meerdere messen” op de plaats delict zijn aangetroffen.

De politie tast nog in het duister over het motief van de moordpartij maar gaat niet uit van een “politieke daad”. Ook heeft de politie geen aanwijzingen dat dader(s) en slachtoffers elkaar kenden.

 

De twee mannen die maandag zijn aangehouden voor het doodsteken van twee klanten in een Zweedse IKEA zijn inwoners van het asielzoekerscentrum in Västmanland. Dat melden bronnen van de politie aan Aftonbladet.

De politie ging er eerder al van uit dat de verdachten ‘een link met elkaar hadden’. De 23-jarige verdachte die momenteel vast zit ontkent elke betrokkenheid bij de steekpartij.

Deze 23-jarige verdachte wordt niet gezien als hoofddader maar wordt verdacht van medeplichtigheid. De 35-jarige verdachte die zwaargewond raakte wordt verdacht van het neersteken van de twee slachtoffers.

Door zijn kritieke toestand kon hij nog niet worden verhoord.

Volgens Aftonbladet deed de politie huiszoeking in het asielzoekerscentrum, enige uren nadat de twee IKEA-klanten waren neergestoken. Bewoners van het asielzoekerscentrum bevestigen dit.

De politie wilde dit ‘bevestigen noch ontkennen’ maar Aftonbladet zegt in bezit te zijn van documenten waaruit de identiteit en asielzoekersstatus van één van de verdachten blijkt.

Het Zweedse Centraal Orgaan Asielzoekers bevestigt aan Aftonbladet desgevraagd dat ze ‘onderwerp zijn van politie-onderzoek’ maar dat er alleen op lokaal niveau door de politie contact is opgenomen met een asielzoekerscentrum.

De twee dodelijke slachtoffers zijn een 55-jarige moeder en haar 28-jarige zoon.

De politie gaar er van uit dat verdachten en slachtoffers elkaar niet kenden. Ook acht de politie het waarschijnlijk dat de dader of daders een mes van IKEA zelf hebben gebruikt. De aanval had plaats op de afdeling ‘huishoudelijke producten’.