Binnenland

OM stelde voor te ‘bemiddelen’ in zaak zwanenmishandeling en dierenartsmishandeling

12-08-2015 16:25

Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen week een bemiddelingsvoorstel (mediation red.) gedaan in de zaak van de mishandelende zwanendrifter Bep O. en dierenarts Saskia van Rooy, die zich vanwege een aanklacht wegens vermeende stalking voor de strafrechter moet verantwoorden.

“Onbestaanbaar”, aldus dierenarts Van Rooy tegen EenVandaag. “Hoe kan je een valse aangifte wegens vermeende stalking proberen weg te strepen tegen meerdere malen ernstige mishandeling door onder andere Bep O. Dat kan niet en mag niet!”

De vader van Bep O., Piet O. wordt vervolgd voor mishandeling van de dierenarts, zo maakte het OM vandaag bekend.

‘Omgekeerde wereld’

Van Rooy’s advocaat Sebas Diekstra noemt het de omgekeerde wereld. Het OM belde hem met het mediation-voorstel omdat ‘partijen elkaar nog wel een keer tegen zullen komen.’

Diekstra: “Cliënte heeft de strafbare feiten van de dierenmishandelaren met gevaar voor eigen leven vastgelegd omdat de autoriteiten het af lieten weten. Zij is daarbij meerdere keren zeer ernstig mishandeld. Vervolgens is er als een soort afleiding aangifte tegen cliënte gedaan wegens stalking.

“Voor dit uit de lucht gegrepen feit loopt er nu een strafprocedure. Het is onbegrijpelijk dat cliënte zich al vele maanden eerder bij de strafrechter moest verantwoorden voor de verzonnen stalking, terwijl nu pas in een enkele zaak van mishandeling is besloten tot vervolging.”

Artikel 12-procedure

Het staat overigens niet nog vast dat het Openbaar Ministerie alle personen zal vervolgen die dierenarts Van Rooy hebben mishandeld tijdens het vastleggen van misstanden begaan door de zwanendrifters. Diekstra: “Mocht het Openbaar Ministerie besluiten dit in bepaalde zaken niet te doen, dan zal deze vervolging via het Gerechtshof worden afgedwongen via een zogeheten Artikel 12 procedure.”

Reactie OM

Het OM laat weten inderdaad een voorstel tot bemiddeling te hebben gedaan in de ‘zwanendriftzaak’. Op dit voorstel kwam geen akkoord, aldus het OM, waardoor de zaken alsnog door de rechter zullen moeten worden beoordeeld. Van het wegstrepen van aangiftes tegen elkaar is geen sprake, aldus het OM.