Buitenland

‘Asielzoeker verdacht van Zweedse IKEA-moorden zou Zweden worden uitgezet’

13-08-2015 01:18

De 35-jarige asielzoeker uit Eritrea die wordt gezien als hoofdverdachte van de dodelijke steekpartij maandag in een Zweedse IKEA, waarbij de 55-jarige Carolin Herlin en haar 28-jarige zoon Emil Herlin om het leven kwamen, had op de ochtend van de steekpartij te horen gekregen dat hij Zweden zou worden uitgezet. Dat meldt het Zweedse Aftonbladet op basis van diverse bronnen.

De Zweedse immigratiedienst bevestigt aan Aftonbladet dat ‘een 35-jarige man’ de ochtend op de dag van de moorden aanwezig was bij de immigratiedienst om over ‘uitzetting’ te spreken.

De dienst wilde tegenover Aftonbladet niet op details van het gesprek ingaan.

Afwijzingen voor verblijfsvergunning

Uit documenten die in bezit zijn van Aftonbladet blijkt dat de verdachte asielzoeker in juli een afwijzing voor een verblijfsvergunning in Zweden had ontvangen. Omdat hij officieel stond ingeschreven in Italië zou hij naar dat land worden uitgezet.

Al in november 2013 had de verdachte een verblijfsvergunning aangevraagd. Na een afwijzing probeerde hij het in mei 2015 weer met opnieuw een afwijzing. Uiteindelijk zou hij aan het einde van de zomer worden teruggestuurd naar Italië.

De verdachte ligt nog altijd zwaar gewond in het ziekenhuis en is nog steeds niet verhoord.

Zelfverwonding

Op beelden van beveiligingscamera’s in de IKEA zou volgens Aftonbladet te zien zijn hoe de verdachte op de huishoudelijke afdeling twee messen pakt, op de slachtoffers insteekt en vervolgens zichzelf in zijn buik steekt.

De Zweedse politie wilde geen inhoudelijk commentaar leveren.

Onthoofding

Omdat de Zweedse politie hangende het onderzoek weinig informatie vrijgeeft, verspreiden theorieën over de moord zich inmiddels in hoog tempo. Op internet duiken foto’s op die zouden zijn gemaakt door getuigen. Zo zou op één van de foto’s te zien zijn hoe één van de slachtoffers is onthoofd.

Er is echter nog geen enkele bevestiging voor deze bewering. Evenmin is het zeker dat het gaat om een foto die door een getuige is gemaakt.