Buitenland

Protesten en mogelijk poging brandaanslagen bij asielzoekerscentra Zweden

15-08-2015 19:25

In korte tijd zijn er maarliefst twee mogelijke aanslagen gepleegd op asielzoekerscentra in Zweden. In een opvangcentrum voor minderjarige asielzoekers werd vrijdagavond brand gesticht. De politie gaat er van uit dat het om een poging tot aanslag gaat.

Ook werden vrijdagavond twee jerrycans met brandbare vloeistof aangetroffen in een vuilcontainer naast het asielzoekerscentrum waar de verdachte van de IKEA-moorden verbleef. Ook hier denkt de politie aan een poging tot een aanslag. Dit meldt Aftonbladet.

Sporen van aanslag

De brand in het opvangcentrum voor minderjarge asielzoekers kon snel worden geblust. In het opvanghuis wonen tien minderjarige asielzoekers. Het is niet bekend hoeveel er op het moment van de brand in het centrum aanwezig waren.

Volgens de politie zijn er sporen aangetroffen die wijzen op een poging tot aanslag. Er werd verder niet ingegaan op de details van deze sporen.

Brandbare vloeistof

Diezelfde vrijdagavond werden ook twee jerrycans gevuld met een ‘brandbare vloeistof’ aangetroffen naast een ander asielzoekerscentrum. In dit asielzoekerscentrum verbleven ook de 36-jarige dader van de twee IKEA-moorden afgelopen maandag en de 23-jarige tweede persoon die enige tijd verdacht was van betrokkenheid bij deze moorden.

De politie kan niet uitsluiten dat de jerrycans onderdeel zijn van een brandbom die bedoeld was voor een aanslag op het asielzoekerscentrum.

De bewoners van het asielzoekerscenrum in kwestie zijn geëvacueerd. Inmiddels is besloten ze voor onbepaalde tijd elders onder te brengen omdat de veiligheid van de bewoners niet meer kan worden gegarandeerd.

Reactie minister

De Zweedse minister van binnenlandse zaken liet in een reactie op deze gebeurtenissen weten:

 

“Dit was een laffe en walgelijke mislukte aanval op mensen die juist op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging. We moeten samen opstaan tegen haat en intolerantie. Helaas is het noodzakelijk voor de politie om de beveiliging verder te verscherpen.”

 

Demonstraties

Een belangrijke reden voor de politie om van een mislukte aanslag uit te gaan is het feit dat afgelopen donderdag al werd gedemonstreerd bij het asielzoekerscentrum. Er werd met eieren gegooid en leuzen geroepen dat ‘asielzoekers niet langer welkom zijn in Zweden’.

Mogelijk waren sommige van de demonstranten gelieerd aan een extreem-rechtse Zweedse jeugdbeweging.

IKEA-moorden

De 36-jarige asielzoeker uit Eritrea die verantwoordelijk is voor de moord op twee mensen in een IKEA-vestiging, ligt nog in het ziekenhuis. Hij bekende eerder beide moorden te hebben gepleegd. Een motief is nog niet bekend.

De eveneens uit Eritrea afkomstige 23-jarige asielzoeker, die in hetzelfde asielzoekerscentrum verbleef als de 36-jarige moordenaar, werd enige tijd als medeverdachte beschouwd, maar na de bekentenis van de hoofdverdachte weer vrijgelaten.

Hij zit nu ondergedoken op een geheime locatie nadat hij meerdere doodsbedreigingen had gekregen.