Buitenland

Woedende vluchtelingen bekogelen politiebureau Kos met stenen

15-08-2015 15:51

Zaterdag zijn gevechten tussen vluchtelingen uitgebroken op het Griekse eiland Kos. De vluchtelingen zijn wanhopig op zoek naar een manier om van het eiland af te geraken, liefst met geldige papieren.

Maar prioriteit wordt gegeven aan Syriërs omdat hun vlucht, volgens de Griekse autoriteiten, noodzakelijker was dan de veelal economische vluchten vanuit Afghanistan, Pakistan en Iran.

De Griekse regering heeft inmiddels een schip dat zeker 2500 vluchtelingen kan opvangen naar Kos gestuurd. Maar 24 uur na aankomst bij Kos is het schip nog leeg.

De Griekse autoriteiten op Kos zijn nog altijd met elkaar in discussie hoe men de Syrische vluchtelingen het beste op een veilige manier aan boord kan laten, zonder grote problemen met vluchtelingen van andere nationaliteiten.

Zeker 300 Syriërs waren zaterdag naar de kade gegaan in de hoop aan boord van het schip te komen. Het blijft echter nduidelijk wanneer de Syrische vluchtelingen wel aan boord zullen mogen gaan.

Ook werd zaterdag het hoofdbureau van politie op Kos met stenen bekogeld en werden agenten belaagd door zeker 50 woedende vluchtelingen uit onder andere Afghanistan en Pakistan. De politie hield ME achter de hand maar die hoefde niet op te treden.

De vluchtelingen waren boos na het uren wachten in de bloedhitte. Ze wilden zich registreren om de benodigde papieren te bemachtigen zodat ze uit Griekenland weg kunnen.

Maar omdat het politiebureau deze zaterdag is gesloten wegens een religieuze feestdag brak een opstand uit onder de gefrustreerde vluchtelingen.

Lees ook de reportage van Arnold Karskens op Kos: Niemand is naar Kos gevlucht omdat zijn leven gevaar liep