Buitenland

Brandend kruis voor Zweeds asielzoekerscentrum geplaatst

16-08-2015 19:32

In de tuin van een asielzoekerscentrum in het Zweedse Malung hebben onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag een bijna twee meter hoog brandend kruis geplaatst. Ondanks getuigen die zeggen dat ze enkele jongens hebben zien wegrennen, heeft de politie nog geen verdachten kunnen aanhouden. Dit meldt Aftonbladet.

De politie gaat uit van een hatecrime.

Waarom het brandende kruis juist bij dit asielzoekerscentrum is geplaatst blijft een raadsel. Er waren geen klachten over het asielzoekerscentrum of dreigmenten binnengekomen en het dorp lijkt in vrede met de asielzoekers te leven.

Het asielzoekerscentrum van Malung, een voormalig hotel, biedt plek aan 140 asielzoekers.

Reeks van initmidatiepogingen

Dit incident is de zoveelste in een reeks van intimidatiepogingen tegen asielzoekers en vluchtelingen.

Afgelopen vrijdag werd brand gesticht in een asielzoekerscentrum voor minderjarige asielzoekers. Later die vrijdag werden twee jerrycans met ‘brandbare vloeistof’ aangetroffen in de vuilniscontainer naast een asielzoekerscentrum. Dit centrum is tevens de woonplaats van de uit Eritrea afkomstige asielzoeker die afgelopen maandag twee mensen doodstak in een IKEA-vestiging.

Uit angst voor meer geweld zijn alle inwoners van dit centrum voorlopig elders ondergebracht.

De Zweedse politie heeft de beveiliging en bewaking van asielzoekerscentra in Zweden sinds de moorden in de IKEA opgevoerd. Nadat bekend was geworden dat de twee verdachten asielzoekers waren, namen bedreigingen tegen asielzoekerscentra toe.

Afgelopen donderdag nog werd het asielzoekerscentrum waar de twee verdachten verbleven bekogeld met eieren door een woedende menigte. Hierbij werden ook leuzen als ‘asielzoekers zijn niet welkom’ geschreeuwd.

Speech Zweedse premier

De Zweedse premier Stefan Löfven (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, Zweedse sociaal-democraten) hield zondag een speech waarin hij waarschuwde voor de ‘groeiende polarisatie in Zweden’.

“Er is veel onwil om elkaar te begrijpen. Er zijn steeds meer mensen die niet inzien welke consequenties hun woorden kunnen hebben. En tegelijkertijd is er de afwezigheid van het publieke, menselijke fatsoen”, aldus de premier die daarna de Joodse holocaustoverlevende en schrijver Elie Wiesel citeerde (“Thou shalt not stand idly by“).