Binnenland

‘Wapenvergunning verdachte moord Raja Draaisma onterecht verlengd’

17-08-2015 16:17

Het is een raadsel waarom de van het doodschieten verdachte ex van Raja Draaisma (35) een wapenvergunning had. De man was sinds eind 2013 geen lid meer van een schietvereniging, wat ertoe had moeten leiden dat hij zijn wapens moest inleveren. Dat zegt voorzitter Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) maandag.

Draaisma, moeder van een dochtertje, werd op 22 juni doodgeschoten aan de Sjoukje Dijkstralaan in Hoofddorp. De politie liet maandag weten dat de vrouw bij de politie had gemeld dat haar ex Ferry de G. een vuurwapen had.

De man had inderdaad een wapenvergunning en zodoende een legaal vuurwapen. Het is niet bekend of dit vuurwapen ook is gebruikt om de vrouw dood te schieten.

Een woordvoerder van de politie zegt dat een onderzoek is ingesteld naar de procedure waarmee de wapenvergunning is verlengd. Dat gebeurde op 1 december 2014.

De politie liet eerder op maandag nog weten dat de er geen aanleiding was geweest om het wapen af te nemen. De man uit Zaandam was geen bekende van de politie. Bij controles werden geen onregelmatigheden vastgesteld en hij zou lid zijn van een schietvereniging.

Raja Draaisma had bij de politie ook gemeld dat haar ex afluisterapparatuur had geplaatst om haar in de gaten te houden. Ze deed echter geen aangifte, volgens de politie omdat ze in gesprek met haar ex wilde blijven.

Na de fatale schietpartij maakte de politie jacht op de 34-jarige verdachte met onder meer een helikopter. De man was er in een auto vandoor gegaan. Hij meldde zich een dag later bij de politie.

De Telegraaf schreef maandag uitgebreid over de zaak. De familie van Draaisma wil van het Openbaar Ministerie weten hoe het kan dat er zoveel informatie uit een lopend strafonderzoek op straat is komen te liggen. Advocaat Richard Korver laat weten dat de familie al weken geleden om een kopie van het dossier heeft gevraagd, maar dat daar geen inhoudelijke reactie op is gekomen.