Buitenland

Duitse burgemeester wil beslag leggen op leegstaande huizen voor opvang asielzoekers

19-08-2015 14:52

De burgemeester van het Duitse Tübingen, Boris Palmer (Groenen), denkt er over om desnoods beslag te laten leggen op leegstaande huizen in zijn gemeente om asielzoekers te kunnen opvangen. In eerste instantie wordt aan de huiseigenaren een geldbedrag geboden maar als de eigenaar weigert zegt Palmer mogelijkheden te hebben het vastgoed in beslag te kunnen nemen. Dit blijkt uit een interview in Die Welt.

Nu het te verwachten aantal asielzoekers in Duitsland is toegenomen tot 750.000 maken veel bestuurders zich zorgen over de opvang van de asielzoekers. De burgemeester van Tübingen is geen uitzondering en in zijn gemeente worden asielzoekers reeds ondergebracht in sporthallen en tentenkampen. Voor de komende winter denkt Palmer er dan ook over zoveel mogelijk leegstaand vastgoed te gebruiken.

“Voor de komende acht maanden willen we zoveel mogelijk leegstaande gebouwen gebruiken voor de asielzoekersopvang. Niet alleen woonhuizen maar ook leegstaande fabriekshallen. Daarover voeren we nu gesprekken met de eigenaars. Er zit gewoonweg niets anders op omdat wachten op nieuwbouw te lang duurt”, aldus de burgemeester in Die Welt.

De burgemeester benadrukt dat inbeslagname van vastgoed een laatste middel is. “We bieden eigenaren een huurvergoeding aan, maar we zeggen er ook bij dat we volgens de wet gemachtigd zijn om in noodgevallen woningen voor enige tijd in beslag te nemem.”

Het zal vooralsnog alleen gaan om fabriekshallen en loodsen waarin tentenkampen kunnen worden opgezet en grote woningen waar minstens 60 tot 70 asielzoekers kunnen worden gehuisvest. Volgens de burgemeester staan er in zijn gemeente een aantal van dit soort panden soms al langer dan tien jaar leeg.