Buitenland

Zweedse steden luiden noodklok over opvang minderjarige asielzoekers

20-08-2015 16:20

Niet alleen in Duitsland kampen lokale bestuurders en hulpverleners met problemen door de groeiende stroom vluchtelingen. Ook in Zweden wordt inmiddels de noodklok geluid.

Vooral de enorme toename van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) begint een probleem te worden voor steden als Malmö, Sigtuna, Solna and Mölndal.

Laatstgenoemde, een stadje van slechts 63.000 inwoners aan de westkust van Zweden, moet momenteel tot 25 alleenstaande minderjarige asielzoekers per dag opvangen. En daar is het stadje, net als alle anderen steden, niet op berekend.

Een groot probleem zijn de strenge regels en verplichting van opvang die door de Zweedse regering worden opgelegd.

De Zweedse regels voor opvang en verdeling over verschillende gemeentes van minderjarige asielzoekers zijn gemaakt in 2006 en gaan uit van slechts 400 kinderen per jaar.

Maar alleen al de laatste twee weken kwamen meer dan 600 ama’s Zweden binnen. Meer dan de helft komt via steden als Malmö en Mölndal.

Bestuurders en hulpverleners maken zich zorgen en willen dat er een eerlijker verdeling komt van deze minderjarigen over de andere steden.

Ook willen de steden die veel minderjarigen moeten opvangen een versoepeling van de regels voor opvang. Nu is het zo dat de gezondheidsinspectie eerst toestemming moet geven voordat kinderen kunnen worden opgevangen in opvangcentra.

Maar deze regels zijn streng en hulpverleners ervaren het als ‘de overheid die op onze nek zit terwijl we kinderen proberen op te vangen’.

Verder willen gemeentebestuurders dat de verantwoordelijkheid voor opvang van minderjarige asielzoekers weer in handen komt van de federale overheid, en niet in handen van de gemeente.