Buitenland

Teruglezen – Aanslag in Thalys Amsterdam naar Parijs

21-08-2015 19:40

Drie mensen zijn vrijdagavond gewond geraakt door een aanslag in de Thalys die op weg was van Amsterdam naar Parijs. De dader is op het station van het Franse Arras aangehouden, nadat hij in de trein was overmeesterd door Amerikaanse passagiers. Drie passagiers zijn gewond geraakt van wie één ernstig.

De 26-jarige Marokkaanse verdachte is in Brussel-Zuid in de trein gestapt. Hij was bewapend met onder meer een kalasjnikov. Er waren zo’n 500 passagiers aan boord. De Franse autoriteiten spreken van een terreurdaad. Volgens Franse media was de dader bekend bij de inlichtingendiensten.

De gebeurtenissen van vrijdag leest u hieronder terug.

Update 23.12 -Franse minister Cazeneuve prijst ‘moedig optreden’ Amerikanen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is vol lof over het ‘moedige optreden’ van de Amerikaanse passagiers die vrijdag een aanslagpleger in een Thalys overmeesterden. De minister bedankte de mannen en zei dat als zij hun hoofd niet koel hadden gehouden, zich wellicht een ‘verschrikkelijk drama’ zou hebben voltrokken.

Op een persconferentie in Arras bestempelde Cazeneuve de aanval als ‘barbaars geweld’. Hij bevestigde dat de arrestant twee passagiers had verwond. Een van hen is een Amerikaan, die samen met andere Amerikanen hielp de dader te overmeesteren. De anti-terreurafdeling van het Franse Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

Update 22.28 – Schutter ging aan boord in Brussel

De schutter is volgens Liberation in Brussel aan boord van de trein gestapt. De schietpartij vond plaats toen de trein nog door België reed.

Update 22.16 -Dader was zwaarbewapend, kalasjnikov en negen patroonhouders

De man die is opgepakt vanwege de aanslag op een Thalys zou een kalasjnikov en een automatisch pistool met negen patroonhouders bij zich hebben gehad. Dat meldt de Franse radiozender Europe 1. De man heeft een identiteit opgegeven die nu wordt onderzocht. Het zou om een 26-jarige Marokkaan gaan. Volgens een bron bij de politie was de man al bekend bij de inlichtingendiensten.

Update 22.09 – Uit foto’s blijkt dat dader grote hoeveelheid magazijnen bij zich had

Bekijk de foto’s via Aftonbladet.

Update 21.50 – ‘Specifieke veiligheidsmaatregelen’ zullen per direct worden aangescherpt in België

Dit liet de Belgische overheid weten. Het is onduidelijk wat deze maatregelen zijn en of dit gevolgen heeft voor Thalys-reizigers.

Update 21.37 – De dader zou bekend zijn bij de veiligheidsdiensten

Dit meldt een bron van de politie aan AFP.

Update 21.22 – Twee gewonden in kritieke toestand

Twee van de drie gewonden zijn in kritieke toestand. Dat meldt persbureau AP. De vermoedelijke dader van de aanslag is een 26-jarige Marokkaan.

Update 21.00 – Drie gewonden zijn Amerikaans, Brits en Frans

Onder de drie mensen die gewond zijn geraakt bij de aanslag in de Thalys, zouden geen Nederlanders zitten. Volgens de Franse nieuwssite France Info is één van de gewonden een Amerikaanse militair, terwijl een ander een man van Britse komaf is. Zij zouden de vermoedelijke dader, een naar verluidt 26-jarige man van Marokkaanse afkomst, hebben overmeesterd.

Eerder was al bekend dat één van de gewonden de Franse acteur Jean-Hugues Anglade is. Hij verwondde zijn hand toen hij het glas van het alarm kapot sloeg.

Update 20.50 – 200 passagiers opgevangen in sporthal Arras

Circa tweehonderd passagiers van de Thalys waarin vrijdag een aanslag werd gepleegd, zijn opgevangen in sporthal Giraudon in Arras. Die hal ligt vlakbij het station waar de trein naar toe werd geleid.

Update 20.27 – Eén slachtoffer geraakt door kogels, ander verwond door mes

De verwondingen van de drie mensen die vrijdag gewond zijn geraakt bij de aanslag in de Thalys, vallen mee. Volgens de prefect van het departement Pas-de-Calais is slechts één van de mensen gewond geraakt door één of meerdere kogels. Het tweede slachtoffer werd verwond door een mes.

Een derde gewonde, de bekende Franse acteur Jean-Hugues Anglade, was niet bij het incident betrokken. Hij verwondde volgens de prefect zijn hand toen hij het alarmglas in sloeg. De vermoedelijke dader werd overmeesterd door passagiers, naar verluidt Amerikaanse mariniers. De treinpassagiers zijn na het incident opgevangen. Veel van hen zijn in shock.

Buitenlandse Zaken weet nog niet of er Nederlanders zijn onder de gewonden. Dat wordt uitgezocht, aldus een woordvoerder.

Update 20.23 – VNL wint Kamervragenwedstrijd

Een absoluut record.

kamervragen

Update 20.09 – Video: de overmeesterde dader wordt weggeleid op het station van Arras

Volgens de Franse krant La Voix du Nord is de dader een man van Noord-Afrikaanse afkomst. Hij zou naar verluidt meerdere vuurwapens en tenminste één mes hebben gehad. Volgens de NOS gaat de Franse politie uit van een terreuraanslag. De schietpartij had plaats op het station van de Frans plaats Arras. De trein was onderweg naar Parijs maar werd via die plaats omgeleid. Onder de gewonden is de Franse acteur Jean-Hugues Anglade.