Buitenland

Dit zijn de helden van de Thalys

22-08-2015 10:34

De Amerikanen Spencer Stone, Alek Skarlatos, Anthony Sadler en de Britse zakenreiziger Chris Norman zijn de vier helden van de Thalys gistermiddag. De drie laatsten vertelden gisteren in een persconferentie geluk gehad te hebben dat ze nog leven. Ze wisten de dader te overmeesteren terwijl hij al had geschoten en nog met het geweer in zijn handen stond. De mannen deden zaterdag hun verhaal tijdens een persconferentie in Arras. Stone ligt gewond in het ziekenhuis.

Moedig optreden

Burgemeester Frédéric Leturque van Arras sprak op Twitter zijn respect uit voor de mannen die de schutter overmeesterden.

‘Pak hem!’

De mannen zaten vrijdag met elkaar in hetzelfde treinstel toen ze opeens een man met ontbloot bovenlijf uit de wc zagen komen met een geweer over zijn schouder. Een treinmedewerker rende door de coupé nadat er al was geschoten, vertelt zakenman Norman. “Ik zag de man met de kalasjnikov en dook naar beneden in mijn stoel.”

De militairen Skarlatos en Stone grepen daarna meteen in. “Mijn vriend Alek schreeuwde: ‘pak hem’. Spencer stond meteen op om die man te pakken, gevolgd door Alek en mijzelf”, zegt student Sadler tegen CNN. “Wij sloegen hem met zijn drieën in elkaar.”

Messteken

Stone is volgens de drie de grote held in het verhaal. Hij rende 10 meter richting de verdachte en pakte het geweer van hem af. Samen met de drie anderen wist de militair hem te overmeesteren en tegen de grond te drukken. De man haalde echter een mes tevoorschijn en stak Stone. Sadler heeft de verdachte daarna met hulp van Norman weten vast te binden. Volgens de student raakte Stone gewond aan zijn hoofd, nek en duim. Desondanks bleef hij helpen.

“Zelfs toen hij gewond was, heeft hij een andere man geholpen die ook was gestoken”, vertelt Sadler. Stone ligt nog in het ziekenhuis en maakt het volgens de mannen naar omstandigheden goed. “Maar als er iemand was doodgeschoten, was het Spencer geweest. We hebben geluk gehad.”

Lees ook

Liveblog Aanslag in Thalys Amsterdam naar Parijs

(TPO/ANP)