Buitenland

Angela Merkel: ‘Walgelijk hoe rechtsextremisten hun idiote haat zaaien’

24-08-2015 12:46

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar regering hebben het geweld dat is opgelaaid in Heidenau vanwege een tijdelijke vluchtelingenopvang scherp veroordeeld. “Het is walgelijk hoe rechtsextremisten en neonazi’s hun idiote haatzaaiende boodschap over het asielzoekerscentrum proberen te verspreiden”, aldus een woordvoerder van de regering maandag. “Het is beschamend dat burgers, zelfs families met kinderen, dit ondersteunen door mee te lopen.”

Het was afgelopen weekend erg onrustig in Heidenau, in de buurt van Dresden. Vrijdagavond werd een bus met vluchtelingen tegengehouden nadat een protestmars uit de hand was gelopen.

De politie werd belaagd en 31 agenten raakten gewond.

Zaterdag en zondag braken opnieuw rellen uit bij de noodopvang.

Afgelopen nacht was het voor het eerst weer rustig op het terrein, dat streng wordt bewaakt door de politie.

Vicekanselier Sigmar Gabriel ging maandag kijken bij het asielzoekerscentrum. “Deze types moeten geen millimeter de ruimte krijgen”, zei hij tijdens zijn bezoek. Het is niet duidelijk of Merkel komende dagen nog langs gaat.

De burgemeester van Heidenau toonde maandag begrip voor de frustratie van sommige mensen. Volgens hem wordt de gemeente pas laat geïnformeerd over de komst van vluchtelingen. “Als wordt meegedeeld dat twee dagen later de eerste asielzoekers komen in een leegstaande bouwmarkt, overvalt dat niet alleen een burgemeester maar overvalt ons dat allemaal”, zegt burgemeester Jürgen Opitz maandag.

Toch maakt hij zich ook zorgen over dat inwoners van Heidenau meedoen aan protestmarsen van extreemrechtse betogers.

Anp