Buitenland

Thalys-terrorist Ayoub El-Khazzani bekeek jihad-filmpje vlak voor poging aanslag

25-08-2015 18:42

De Franse autoriteiten zijn begonnen aan een officieel onderzoek naar terroristische motieven achter de mislukte aanval van Ayoub El-Khazzani in een Thalys afgelopen vrijdag.

Een Franse aanklager zet dat er genoeg bewijzen zijn om terroristische motieven te vermoeden. Zo bleek El-Khazzani vlak voor hij het vuur wilde openen in de Thalys nog een jihadfilmpje op zijn mobiele telefoon te hebben bekeken.

Die mobiele telefoon werd later teruggevonden in een tas die was achtergelaten in de trein.

El-Khazzani had naast een kalashnikov 270 patronen op zak, een negen millimeter pistool, een mes en een fles met benzine.

Dit maakt de verklaring van El-Khazzani zelf dat hij slechts de treinpassagiers wilde ‘overvallen’ niet erg geloofwaardig. Bovendien had hij een eersteklaskaarje gekocht (terwijl hij zegt dat hij geen geld voor eten had) en liet hij een eerdere trein aan zich voorbijgaan, ook al waren er in die trein voldoende zitplaatsen.

De verdachte zal nu voorlopig meervoudige poging tot moord met terroristisch motief, wapenbezit met terroristisch motief en deelname in een terroristische samenzwering ten laste worden gelegd.