Buitenland

Vluchtelingendrama: politici grossieren weer in machteloze cliché’s

27-08-2015 21:36

Europa is donderdag opnieuw opgeschrikt door een vluchtelingendrama, deze keer in Oostenrijk. De stoffelijke resten van tientallen mensen werden daar ontdekt in een vrachtwagen. In Libië zou ondertussen een boot zijn omgeslagen met honderden mensen aan boord.

Vanuit heel Europa werd met afschuw gereageerd op de vondst in Oostenrijk. “Verschrikkelijk, dramatisch, mensonterend”, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde op de Balkantop in Wenen dat alle aanwezigen zijn “ontdaan door het verschrikkelijke nieuws”.

Het is nog onduidelijk hoeveel lichamen precies in de truck lagen. Omdat de lichamen al in staat van ontbinding verkeren, denkt de politie nog zeker een dag nodig te hebben om het dodental te kunnen vaststellen. De stoffelijke resten zijn ondergebracht in de koeling van een dierenonderzoeksinstituut .

De slachtoffers zijn waarschijnlijk gestikt. Volgens de politie waren ze vermoedelijk al dood toen de truck Oostenrijk binnenreed. De mensensmokkelaars die verantwoordelijk zijn voor het drama hebben Oostenrijk vermoedelijk alweer verlaten, denken de autoriteiten.

Na de gruwelijke vondst gingen opnieuw stemmen op om verdere maatregelen te nemen om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. “Vanwege ons eigen verleden is het belangrijk dat we mensen helpen. De wereld kijkt naar ons”, zei Merkel.

Terwijl nog werd gerouwd om de gruwelijke vondst in Oostenrijk, diende het volgende drama zich alweer aan. Voor de kust van Libië is volgens een lokale functionaris een boot met honderden vluchtelingen vergaan. Toen het vaartuig omsloeg, zaten vermoedelijk nog mensen opgesloten in het ruim.

Eurocommissaris Frans Timmermans hamerde donderdag op de noodzaak met een Europese aanpak te komen voor de problemen rond de vluchtelingenstroom. Hij pleitte onder meer voor een betere controle aan de buitengrenzen van de EU en een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de lidstaten.

Om te voorkomen dat asielzoekers in zee gaan met smokkelaars, moet volgens Timmermans vaker al in de regio worden gekeken wie aanspraak kan maken op asiel. “Die haal je op een legale manier naar Europa toe. Dan hoeven ze geen duizenden en duizenden euro’s aan gewetenloze boeven te betalen.”

Anp