Binnenland

Vanaf dit jaar geen Zwarte Piet meer in Amsterdam tijdens intocht Sinterklaas

29-08-2015 13:30

Update: Sinterklaas weet van niets en heeft via zijn officiële woordvordr laten weten dat de helft van alle Pieten dit jaar gewoon zwart zijn. Maar: ‘Wel ontdaan van dikke rode lippen, kroeshaar en gouden ringen.’

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam di jaar zullen er geen zwart geschminkte Pieten meer meelopen maar alleen nog ‘roetveegpieten’. Dit zei Harold Verwoert van ‘het Pitengilde’ tijdens het Pietencongres in Culemborg. Dit meldt AT5 op basis van berichtgeving in het AD.

Volgens Verwoert heeft ‘Amsterdam ons dat verteld.’

Deze trend om alleen ‘roetveegpieten’ in te zetten is blijvend, Zwarte Piet keert dus niet meer terug in Amsterdam.

Maar de officële woordvoerder van Sint in Amsterdam laat juist aan AT5 weten dat het verhaal niet klopt: “Ook dit jaar is er een mix van zwarte en roetveegpieten tijdens de intocht, net als vorig jaar”.

Verwoert laat aan het Algemeen Dagblad weten niet blij te zijn met dit besluit en vraagt zich af of ‘ze de traditie niet gewoon aan het veranderen zijn’.

Opmerkelijk genoeg hebben zowel premier Rutte als vice-premier Asscher als reacties op de kritiek van de Verenigde Naties inzake de Zwarte Piet-traditie dat ‘de overheid niks moet willen veranderen aan deze traditie en dat de staat niets moet willen opleggen.’