Buitenland

Baas Verenigde Naties uit kritiek op EU wegens belabberde aanpak vluchtelingencrisis

02-09-2015 12:05

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon, heeft bij monde van zijn woordvoerder stevige kritiek geuit op de manier waarop de EU tot nu toe omgaat met de vluchtelingenproblematiek. Volgens Ban Ki-moon moet de focus nu echt worden verlegd naar het ‘redden van levens’ en het ‘waardig behandelen van mensen’. Dit blijkt uit een interview met RT.

Ook zegt Ban Ki-moon dat ‘de last eerlijker moet worden verdeeld over de Europese landen’ en dat ‘Europese landen veel meer kunnen doen dan nu het geval is’.

Landen die hekken bouwen tegen vluchtelingen of het leger tegen vluchtelingen inzetten behandelen volgens hem de mensen met ‘te weinig waardigheid’. “Niemand wil vluchtelingen achter prikkeldraad zien”.

De VN zullen echter niet ingrijpen omdat er volgens de VN-leider voldoende internationale wetten zijn die de mensenrechten van vluchtelingen zouden moeten beschermen.

Wel vinden ook de VN dat er dringend een beter onderscheid nodig is tussen ‘vluchtelingen’ die voor hun leven moeten vluchten en ‘migranten’ die op zoek zijn naar werk en welvaart.

De laatste groep legt een extra grote druk op humanitaire voorzieningen en verplichtingen die zijn bedoeld voor ‘vluchtelingen’.

“De benaming van deze groepen doet er toe. Ook al hebben we het in de eerste plaats natuurlijk over mensen. Maar het verschil tussen ‘vluchtelingen’ en ‘migranten’ is cruciaal. ‘Vluchtelingen’ hebben rechten die internationaal geldig zijn, deze rechten staan beschreven in internationale wetten”, aldus Ban Ki-moon.

Een speciale meeting met de Europese landen en met alle betrokken landen (land van herkomst, land van doortocht) moet meer helderheid verschaffen over de verschillende vluchtelingenstromen. Zo moet er meer werk worden gemaakt met het registreren van vluchtelingen om duidelijk te krijgen wie ‘vluchteling’ is en wie ‘migrant’.

Het in juiste banen leiden van de vluchtelingenstromen zal, als het aan de VN-leider ligt, uiteindelijk zorgen voor minder slachtoffers door mensensmokkelaars.