Binnenland

‘Duizenden asielzoekers logen over identiteit voor verkrijgen generaal pardon’

07-09-2015 17:22

Van de 28.000 asielzoekers die dankzij het generaal pardon in 2007 een verblijfsstatus kregen hebben er duizenden gelogen over hun identiteitsgegevens om zo makkelijker voor het pardon in aanmerking te komen. Dit meldt RTL Z via RTL Nieuws.

Degenen die destijds over hun gegevens logen hebben daar nu vaak problemen mee omdat de destijds verzonnen gegevens niet passen bij de gegevens van hun vrouw en kinderen als ze die willen laten overkomen. Ook naturalisatie is een probleem door niet passende gegevens.

Ze proberen zich nu alsnog onder de juiste identiteit te laten registeren. Uit onderzoek blijkt dat sommige gemeentes daar aan meewerken.

Ook proberen mensen hun identiteit aan te passen via de rechter, maar de rechter wijst alle verzoeken daartoe af.

Een asieladvocaat laat aan RTL Z weten dat ’80 tot 90 procent’ van zijn Chinese cliĆ«nten die hier destijds een generaal pardon kregen heeft gelogen over hun identiteitsgegevens.

Destijds kregen 1800 Chinezen een generaal pardon, ook al zijn ze hier allemaal vanwege economische redenen, dus niet omdat ze voor hun leven moesten vluchten.

IND-bronnen melden aan RTL Z dat ‘de meerderheid van de generaal pardonners een vasle identiteit heeft opgegeven’.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt sinds 2012 32 verdache gevallen van mogelijk fraude te hebben onderzocht, alle 32 personen mochten hun verblijfsvergunning houden.

In 2014 werd van vijftig generaal pardonners de verblijfsvergunning ingetrokken. In vier gevallen was dat wegens identiteitsfraude.