Buitenland

Tsunami van anti-semitische en anti-islamitische hatecrimes in Londen

07-09-2015 16:26

Het aantal hate crimes gericht tegen moslims of Joden in Londen is in één jaar tijd enorm gestegen. Het aantal anti-semitische incidenten steeg met maarliefst 93 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Ook het aantal ‘islamofobe’ (verder in dit artikel ‘anti-islamitische’ genoemd) incidenten steeg met 70 procent. Dit blijkt uit cijfers die maandag door de Londense politie werden gepubliceerd.

Volgens de politie in Londen zijn gebeurtenissen in het wereldnieuws vaak aanleiding voor de hate crimes. Ook komen de hate crimes vaker voor op religieuze dagen omdat Joden en moslims dan zichtbaarder zijn.

Bovendien heeft de stijging te maken met het feit dat er vaker aangifte van wordt gedaan. Ook al zijn religieuze gemeenschappen daar doorgaans erg terughoudend in.

Volgens een woordvoerder van een moslimorganisatie die zich bezig houdt met ‘islamofobie’ (lees: anti-islamitische incidenten of hate crimes en kritiek op de religie islam) zijn slachtoffers van anti-islamitische hate crimes vaak gesluierde vrouwen. Met name vrouwen die een ‘niqab‘ dragen worden vaker slachtoffer van hate crime.

Een Joodse organistie constateerde eerder al een stijging van het landelijke aantal anti-semitische incidenten met 53 procent.

 

N.B.
Het is ons niet geheel duidelijk waarom hate crimes gericht tegen moslims ‘islamofobie’ (een dwangmatige en irrationele angst voor de islam, dus als een vorm van geestesziekte) wordt genoemd terwijl hate crimes gericht tegen Joden gewoon ‘anti-semitisch’ worden genoemd. Daarom hanteren wij de logische en meer realistische versie ‘anti-islamitisch’ in plaats van het nogal stemmingmakende ‘islamofobisch’.