Buitenland

Denemarken negeert EU-afspraken en laat vluchtelingen ongeregistreerd door

10-09-2015 13:38

De Deense autoriteiten laten vluchtelingen door het land richting Zweden reizen. Dat gebeurt kennelijk zonder dat ze worden geregistreerd, zoals dat volgens EU-regels moet.

Ongeveer 240 migranten die per trein en veerboot op het eiland Lolland waren beland, mochten donderdag verder naar het noorden reizen. “Ze kunnen hier de trein nemen”, aldus een politiewoordvoerder in de havenstad Rødby.

Op televisiebeelden was te zien hoe particulieren vluchtelingen meenamen in hun auto. Ongeveer driehonderd vluchtelingen waren donderdagochtend nog in Rødby.

Een trein met zo’n vijftig ontheemden vertrok donderdagochtend vroeg uit de Duitse grensplaats Flensburg en mocht doorrijden naar Kopenhagen. Denemarken legde woensdag het treinverkeer met Duitsland stil.

Denemarken hield de migranten aanvankelijk tegen om hen te laten registreren. De ontheemden wilden echter niet uitstappen omdat ze verder willen naar Zweden.

Sinds afgelopen weekeinde zijn zo’n 3000 vluchtelingen Denemarken binnengekomen.

Volgens Premier Lars Lokke Rasmussen staat zijn land onder druk door de toestroom van asielzoekers. “Dit laat zien dat we niet alleen te maken hebben met een vluchtelingenprobleem. Het is ook een migratieprobleem”, stelde hij.

Anp