Buitenland

ISIS biedt Chinese en Noorse gevangen te koop aan

10-09-2015 16:30

“Norwegian Prisoner for Sale”, zo valt er te lezen in een ‘paginagrote advertentie’ in het laatste nummer van de Engelstalige ISIS propagandaglossy Dabiq. Naast de Noor Ole Johan Grimsaard-Ofstad wordt ook de Chinese Fan Jinghui op eenzelfde manier ‘te koop’ aangeboden. De Islamitische Staat (IS) roept middels de advertenties op losgeld te betalen voor de twee.

is-dabiq-11-paginas

“Aan allen van de kruisvaders, heidenen en hun medestanders”, zo richt IS zich tot het buitenland. Verder volgt een nummer om een telegram heen te sturen. Volgens de terreurgroep hebben de landen van deze gevangenen ‘te weinig’ gedaan om ze vrij te krijgen. “Verlaten door hun overheid” laten zij het lot van de twee mannen nu afhangen van anderen, zo meldt het propagandablad verder, “Dit is een tijdelijk aanbod”.

Tempel in Palmyra

is-dabiq-11-baal
De vernietigde tempel van Baäl wordt elders in het magazine ook genoemd. De vernietiging wordt geïllustreerd met kleurrijke pagina’s die de plaatsing van explosieven illustreren.

De eeuwenoude tempel was de ‘belangrijkste tempel’ in het door de ISIS-strijders ingenomen Palmyra. Volgens sommige experts vernietigd de Islamitische Staat (IS) deze tempels uit de oudheid om te verbergen wat daar allemaal is geplunderd.

Dat stelt ondermeer de Libanees-Franse archeologe Joanne Farchakh in een interview met de Britse krant The Independent. Volgens haar verkoopt IS de beelden, de stenen fronten en fresco’s aan internationale handelaren.

Na deze plunderingen, die veel geld moeten opleveren, blaast de terreurbeweging de tempels en gebouwen op om het bewijs van de plundering te vernietigen. “Zo weet niemand wat is verdwenen of wat is vernietigd.”