Buitenland

‘Hoe Hongarije met vluchtelingen omgaat doet denken aan de Holocaust’

12-09-2015 14:03

De manier waarop Hongarije met vluchtelingen omgaat doet denken aan de Holocaust. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann gezegd in het Duitse blad Der Spiegel. “Vluchtelingen die vastzitten in treinen en ervan overtuigd zijn dat ze ergens anders naartoe gaan. Dat wekt herinneringen op aan de donkerste periode van ons continent”, aldus Faymann.

Hongarije heeft vorige week het internationale treinverkeer stilgelegd, omdat er een te grote stroom aan vluchtelingen was. Vluchtelingen weigerden een trein richting Duitsland te verlaten, omdat ze anders naar een opvangkamp moesten of werden uitgezet. Tijdens de bezetting van Hongarije door Nazi-Duitsland werden veel mensen in Hongarije op de trein gezet naar vernietigingskamp Auschwitz.

Volgens Faymann voert de Hongaarse premier Viktor Orban een “schrikbewind”. Orban maakt zich volgens de Oostenrijker schuldig aan discriminatie op basis van geloof. “Mensenrechten laten afhangen van het geloof dat iemand aanhangt, dat is ondragelijk”, aldus Faymann.

De bondskanselier stelt voor de landen te straffen die niet willen meedoen aan een verdeelsleutel voor de vluchtelingen in de Europese Unie. “We kunnen ze bijvoorbeeld korten op het geld uit structuurfondsen, waar veel Oost-Europese landen nu van profiteren.” De fondsen zijn in het leven geroepen om landen te steunen in hun ontwikkeling.

Anp