Buitenland

Oostenrijk wil leger inzetten voor grenscontroles

14-09-2015 13:34

Oostenrijk wil vanwege de toename van het aantal vluchtelingen de grenzen beter gaan controleren. Daarvoor wordt ook het leger ingezet. Dat zei plaatsvervangend regeringsleider Reinhold Mitterlehner maandag. Hij zei dat dit een gevolg is van de controles die Duitsland maandag aan de Oostenrijkse grens is gaan houden.

Oostenrijk worstelt met de stroom vluchtelingen en migranten die vanuit Hongarije naar het noorden en noordwesten van Europa gaan.

Bij de Duitse grenscontroles zijn maandag alleen al bij Passau dertig mensensmokkelaars aangehouden, aldus de politie.

De Duitse controles gaan nog weken duren, zei de minister van Binnenlandse Zaken van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, Joachim Hermann. Volgens hem zijn de controles er niet om vluchtelingen tegen te houden, maar zijn ze nodig omdat veel mensen die geen vluchteling zijn met de stroom meekomen.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei maandag dat er nog geen officiƫle aankondiging is gekomen van Oostenrijk om grenscontroles in te voeren.

Volgens de regels mogen landen tijdelijk de grenzen sluiten bij buitengewone omstandigheden. Sinds de invoering van het verdrag van Schengen in 2013, waarbij paspoortvrij reizen mogelijk is in de aangesloten landen, hebben landen zes keer weer controles ingevoerd: vijf keer voor een grootschalig evenement zoals het WK voetbal, een keer wegens een terroristische dreiging.

Anp