Buitenland

Duitsland intimideert landen die niet solidair zijn met EU-opvangplan vluchtelingen

15-09-2015 15:24

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dreigt met het snijden in de fondsen aan landen die niet meewerken aan het Europese plan voor de spreiding en opvang van vluchtelingen. De Maizière zei dinsdag tegen de Duitse zender ZDF dat het tijd is “over drukmiddelen” tegen de weigerachtige landen te praten.

De bewindsman zei dat landen volharden in hun verzet tegen het vluchtelingenplan, zonder dat dit voor de dwarsliggers gevolgen heeft.

Volgens hem gaat het vooral om landen die er minder goed voorstaan en daarom extra fondsen van de Europese Unie ontvangen.

De Europese Commissie reageerde afwijzend op de opmerkingen van de Duitse minister. “De commissie is er niet om te straffen”, zei een woordvoerder.

Bovendien voorziet de Europese meerjarenbegroting niet in een korting op EU-geld als een lidstaat weigert mee te werken aan herplaatsing van vluchtelingen, aldus de commissie.

Tsjechië verweet Duitsland “spierballenvertoon”. De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec zei dat Berlijn door zijn grillige beleid het grootste probleem is bij de opvang van vluchtelingen.

Duitsland besloot onlangs tijdelijk weer grenscontroles in te voeren om de toestroom van vluchtelingen beter te kunnen reguleren.

De Slowaakse premier Robert Fico zei dat het in de geschiedenis van de EU nog nooit is voorgekomen, dat een land is gestraft voor een afwijkende mening.

Verder liet Fico weten dat Slowakije nooit zal instemmen met verplichte quota voor de opvang van vluchtelingen. Ook waarschuwde hij dat elke migrant die illegaal Slowakije komt wordt opgepakt.

Overleg in Brussel over de verspreiding van in totaal 160.000 vluchtelingen over Europa is maandag gestrand. Met name de Oost- en Centraal-Europese landen hielden vast aan hun bezwaren. Zij vinden quota geen oplossing voor de vluchtelingenstroom.

Anp