Buitenland

Dekmantel voor tocht naar Europa: binnen 40 uur een vals Syrisch paspoort

16-09-2015 11:03

Binnen veertig uur koop je via een tussenpersoon een niet van echt te onderscheiden vals Syrisch paspoort. Zo’n paspoort verzorgt een goede dekmantel voor iedereen die de reis naar Europa wil maken, en zijn echte identiteit wil verbergen. Dat blijkt uit een reportage van Harald Doornbos voor Nieuwe Revu.

Voor omgerekend 750 Euro verkreeg Doornbos een paspoort voor iemand met de voorletters M.R., ‘Malek Ramadan’, vergezeld van de foto van onze premier Mark Rutte. De reportage toont aan dat het verkrijgen van zo’n document in Syrië een peuleschil kan zijn. Een valse identiteit, die op die manier snel verkregen is, kan een goede dekmantel zijn voor iedereen die Europa binnen wil komen, ook voor strijders van IS, Al-Qaeda of een andere strijdgroep. Een zorg die al langere tijd speelt in Europa.

Buitgemaakte printers

Vluchtelingen ter plekke maken zich openlijk zorgen over de aanwezigheid van terroristen: wanneer de eventuele aanwezigheid van IS-strijders naar boven komt, komen alle -ook de legitieme- vluchtelingen in een kwaad daglicht te staan. Volgens hen is er zeker interesse onder IS en Al-Nusra strijders voor een vals paspoort.

Paspoorten zijn zo goed na te maken, omdat verschillende strijdende partijen inmiddels paspoortprinters hebben buitgemaakt op het regime van Assad.

De complete schokkende reportage bij Nieuwe Revu is na te lezen via Blendle.