Buitenland

Wierd Duk: ‘Verkrachtingen, gedwongen prostitutie, bendegeweld in Duits AZC’

17-09-2015 14:17

In het Duitse AZC HEAE te Giessen, met 6000 asielzoekers het grootste opvangcentrum van Duitsland, heersen extreme wantoestanden waarvan vooral vrouwen het slachtoffer zijn. Zo is er sprake van verkrachtingen, gedwongen prostitutie en aanrandingen. Ook is er geregeld sprake van geweld tussen racistische Albanese bendes en vluchtelingen uit Eritrea en Somalië. Dit meldt Wierd Duk in het AD mede op basis van een vorige maand door vier Duitse hulporganisaties verzonden brandbrief (pdf). (Nederlandse vertaling onder dit artikel.)

Loslopend wild

Opmerkelijk is dat de hulporganisaties in de brief spreken over ‘vrouwen als loslopend wild’ om de ernst van de situatie aan te duiden.

De brief was oorspronkelijk openbaar maar nadat vooral Duitse neo-nazi’s de brief ‘misbruikten’ voor online discriminatie en haatzaaien werd de brief weer offline gehaald.

In Duitsland is men doorgaans erg gesloten over problemen met asielzoekers omdat ‘extreem-rechts hier altijd op de loer lig om goede sier te maken met deze problemen’.

Veel gevallen van verkrachting

De Duitse psychiater Klaus-Diether Grothe die in het opvancentrum met de vluchtelingen werkt noemt de situatie ‘niet uizonderlijk voor alleen dit AZC’.

Grothe: “Dit komt overal voor waar vrouwen en mannen, die elkaar niet kennen, dicht op elkaar leven. Het zijn in elk geval heel veel gevallen van verkrachting. Giessen heeft namelijk 80.000 inwoners waarvan 6000 asielzoekers. Maarliefst tien procent van het aantal geboortes in de stad betreft baby’s van vrouwelijke asielzoekers. Vrouwen die op de vlucht zijn krijgen niet massaal kinderen. Dit duidt op ongewenste zwangerschappen.”

Dat er weinig aangifte wordt gedaan komt volgens de psychiater door de angst voor medebewoners.

Volgens hem is het scheiden van mannen en vrouwen in asielzoekerscentra de beste oplossing.

De Duitse overheid erkent inmiddels dat er sprake is van problemen maar houdt het op ‘incidenten’.

Waarschuwing aan Nederland

Grothe waarschuwt Nederland dat deze problemen met seksueel geweld tegen vrouwen en met gewelddadige bendes ook in Nederland op de loer liggen als Nederland grote opvangkampen opent waar duizenden asielzoekers bij elkaar moeten leven.

 

VERTALING BRANDBRIEF

 

Geachte heer,
de steeds toenemende vluchtelingenstroom brengt de situatie in de Giessener eerste opvang (HEAE) en hun filialen, in het bijzonder voor vrouwen en meisjes, in gevaar.

Het verstrekken van accommodatie in grote tenten, niet-seksegescheiden sanitaire voorzieningen, niet
afsluitbare ruimten, het ontbreken van veilige toevluchtsoorden voor vrouwen en meisjes, vergroot de kwetsbaarheid van vrouwen en kinderen binnen de HEAE.

Deze situatie maakt vrouwen in handen van mannen toch een ondergeschikte rol en vrouwen die alleen reizen worden als “loslopend wild” behandeld.

De gevolgen zijn talrijke verkrachtingen en seksueel geweld, in toenemende mate ook meldingen van gedwongen prostitutie.

Het moet duidelijk worden gezegd dat dit geen geïsoleerde gevallen zijn. Vrouwen melden dat zij, evenals kinderen, zijn verkracht of aan seksuele aanvallen worden blootgesteld.

Veel vrouwen slapen inmiddels in hun straatkleren. Vrouwen doen regelmatig verslag dat ze s’ nachts niet naar de wc durven, omdat ze bang zijn daar en in de sanitaire voorzieningen te worden overvallen en verkracht.

Zelfs op de dag van de doorgang door het kamp is al voor veel vrouwen een angstige situatie. Veel vrouwen zijn – in aanvulling op de vluchtende oorlogen of burgeroorlogen – ook vanuit genderspecifieke gronden op de vlucht, zoals dreigende gedwongen huwelijken of genitale verminking.

Deze vrouwen zijn op de vlucht voor bijzondere gevaren, vooral wanneer ze alleen of alleen met hun
kinderen reizen. De begeleiding door mannelijke familieleden of kennissen zorgt echter lang niet altijd voor bescherming tegen geweld. Ook bijzondere afhankelijkheid en seksuele uitbuiting spelen een rol.

De meeste vluchtelingsvrouwen hebben een verscheidenheid aan traumatische ervaringen in het land van herkomst. Ze waren het slachtoffer van geweld, ontvoering, marteling, afpersing en verkrachting.

Het gevoel dat ze hier zijn aangekomen – in veiligheid – en zich onbevreesd verder kunnen verplaatsen is een geschenk voor vele vrouwen.

Echter, de huidige situatie in de eerste opvang zorgt voor nieuwe trauma’s. Het kan en mag niet zo zijn dat de meest kwetsbare groep onder de vluchtelingen, vrouwen en kinderen, de voornaamste slachtoffers zijn van de zeker problematische situatie in de HEAE.

Wij vragen u dan ook, als een overkoepelende alliantie naar de onmiddellijke instelling van beschermde gebouwen (zelfstandige eenheden of huisvesting) voor alleenstaande vrouwen en kinderen. Deze voorzieningen moeten worden voorzien van afsluitbare ruimtes, zodat de mensen geen toegang hebben tot de gebouwen van de vrouwen, met uitzondering van de hulpdiensten en beveiligingspersoneel. Daarnaast moeten slaapkamers, woonkamers, keukens en sanitaire ruimtes met elkaar worden verbonden zodat ze een zelfstandige eenheid – dus alleen via de afsluitbare en bewaakte toegang tot de woning of het appartement
kunnen worden bereikt.

Voor vrouwen moet de toegang tot een hulp-systeem worden gewaarborgd. Dit betekent ook dat opgeleide
tolken voor dit hulp systeem gratis ter beschikking moeten worden gesteld of dat de vergoeding van kosten wordt geregeld. Een voldoende aanbod van hulp voor verkrachte vrouwen en vrouwen met andere
geweldservaringen moet worden gewaarborgd.

Wij vragen u om onze eisen als groep-brede alliantie te ondersteunen en dus snel en slagvaardig verbeteringen door te voeren die verslechtering van de situatie in het opvangcentrum in Giessen (HEAE) en hun bijkantoren tegengaat.

Met vriendelijke groet, etc.