Binnenland

PVV-hatende hoogleraar psychologie uit Maastricht voor derde keer berispt

19-09-2015 19:39

 

Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie in Maastricht, is voor de derde keer berispt omdat zij uitspraken heeft gedaan over iemand die ze nog nooit heeft gesproken. Ditmaal deed zij de uitspraken notabene tijdens een rechtszaak. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) vindt dat zij deze beweringen nooit had mogen doen. Dit meldt de Volkskrant.

De Ruiter, ook actief als columnist voor de met publieke-omroepledengeld gefinancierde linkspopulistische schandpaalwebsite Joop.nl (Vara), beweerde tijdens een rechtszaak waar zij was gevraagd als deskundige over wijlen PVV-Statenlid Jos Van Hal dat hij ‘psychopatische trekken vertoonde’.

Ook heeft ze tijdens dezelfde rechtszaak beweerd dat Van Hal ‘uit een familie kwam met een schizofrene moeder’. Dat terwijl De Ruiter noch Van Hal noch zijn moeder ooit heeft gesproken.

Jos Van Hal pleegde in 2012 zelfmoord.

‘Rechtbankverslagen kloppen niet’

Zelf beweert De Ruiter nu dat zij de uitspraken over Van Hal helemaal nooit heeft gedaan. Volgens haar ‘kloppen de rechtbankverslagen niet’.

Het NIP lijkt het echter niet waarschijnlijk dat die uitspraken door de griffie zijn verzonnen.

PVV-hater

Dat De Ruiter, die was ingehuurd als deskundige door de van fraude verdachte ex-vrouw van Van Hal, uitgerekend een voormalig PVV’er beschuldigt van ‘psychopatische trekken’ is niet zo heel opmerkelijk. De Ruiter staat al jaren bekend als actieve bestrijder van de PVV.

Zo publiceerde zij in 2011 op Joop.nl (Vara) en in dagblad Trouw een artikel waarin zij beweerde dat Geert Wilders ‘gewelddadig’ is, zonder dat ze Wilders ooit had gesproken. Deze bewering herhaalde zij in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink.

Derde berisping

De Ruiter werd al twee keer eerder berispt. Ook toen deed zij in de hoedanigheid als deskundige verregaande uitspraken over personen die zij nog nooit had onmoet.

In één van die gevallen onderschreef zij de beweringen van een vrouw die beweerde dat haar ex-echtgenoot hun kind zou hebben mishandeld en misbruikt. Een zeer ernstige beschuldiging die verstrekkende gevolgen kan hebben. Maar de ex-echtgenoot in kwestie bleek nog nooit contact te hebben gehad met mevrouw De Ruiter.