Binnenland

MH17 – Nieuwe stoffelijke resten gevonden

25-09-2015 16:06

In het oosten van Oekraïne zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. De stoffelijke resten worden met een lijnvlucht van Charkov overgebracht naar Schiphol, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend.

Tot dusver gingen stoffelijke resten met een militair toestel naar Eindhoven waarna ze in een konvooi werden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum voor identificatie. De ceremonie is gewijzigd ‘omdat het identificatieproces grotendeels is afgerond’.

Een achtkoppig Nederlands team is in Oekraïne om de stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en resten van het vliegtuig op te halen. De overblijfselen zijn gevonden nabij de plek waar het toestel neerkwam, in de buurt van Hrabove, en werden sinds 1 mei verzameld door de plaatselijke autoriteiten.

Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing brengen de stoffelijke resten naar Schiphol. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Daar vindt – zonder media – een gedenkmoment plaats. De marechaussee zorgt voor de ceremoniële ontvangst. Daarvoor is de familie van de twee nog niet geïdentificeerde Nederlandse slachtoffers uitgenodigd.

Op 2 mei vloog een militair toestel voor het laatst kisten met stoffelijke resten naar Eindhoven. Dat was de tiende keer dat er menselijke resten werden overgevlogen naar Nederland. De officiële bergingsmissie was in die week afgerond.

ANP